Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής με το κοινωνικό μέρισμα

Ψάχνουν λύση στο παρά… ένα – ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό που έχουν κλειδώσει με νόμο - Έρχεται νέα υπουργική απόφαση

Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής με το κοινωνικό μέρισμα

Και εκεί που περιμέναμε από την ΗΔΙΚΑ να βγάλει χθες την τελική ανακοίνωση με τα στατιστικά του Κοινωνικού Μερίσματος, τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων και το τελικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου, επικράτησε… σιγή ασυρμάτου. Βγήκε ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ στους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποκάλυψε ότι τα νοικοκυριά ξεπέρασαν τα 1,3 εκατομμύρια με τον προϋπολογισμό να ξεφεύγει στα 725-730 εκατ. ευρώ. Να λοιπόν ο λόγος για τον οποίο άργησαν να ανακοινωθούν τα τελικά νούμερα. Ο… νομοθέτης «κλείδωσε» με νόμο τον λογαριασμό του μέτρου στα 720 εκατ. ευρώ και από χθες τα εμπλεκόμενα υπουργεία ψάχνουν τρόπο να διορθώσουν την κατάσταση. Δεν αποκλείονται ανακοινώσεις –ακόμη και νέα υπουργική απόφαση ή τροπολογία- εντός της ημέρας καθώς αύριο πρέπει να γίνει η πληρωμή.

Τον τελικό λογαριασμό για την πληρωμή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος ακόμη και την Παρασκευή έκαναν χθες στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πλατφόρμα έκλεισε τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τον τελικό αριθμό των δικαιούχων νοικοκυριών να φτάνει στα 1,3 εκατομμύρια με τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν στα νοικοκυριά αυτά να ξεπερνά τα 3,3 εκατομμύρια. Ωστόσο, ζήτημα προς επίλυση φαίνεται να προκύπτει με το τελικό κόστος του μέτρου το οποίο χθες υπολογιζόταν στα 730 εκατ. ευρώ δηλαδή πάνω από το προϋπολογισθέν ποσό των 720 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, έχει «κλειδώσει» με βάση τον σχετικό νόμο. Όπως αναφέρει το άρθρο 1 όπως ψηφίστηκε στη Βουλή «κατά το έτος 2017 καταβάλλεται ποσό 720.000.000 ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών». Χθες το πρωί, ο επικεφαλής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, ανακοίνωνε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι το το ποσό με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις διαμορφώθηκε στα 730 εκατ. ευρώ καθώς στον τελικό κατάλογο των δικαιούχων προστέθηκαν και περίπου 89.000 δικαιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών οι οποίοι χρίστηκαν δικαιούχοι χωρίς να υποβάλλουν αίτηση όπως προέβλεπε άλλωστε και η σχετική απόφαση. Αν τα 730 εκατ. ευρώ είναι το τελικό ποσό της δαπάνης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει λύση καθώς υπέρβαση του ορίου των 720 εκατ. ευρώ προϋποθέτει αλλαγή του νόμου. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι το θέμα έχει εντοπιστεί και ότι θα δοθεί άμεσα η λύση είτε μέσω κοινής υπουργικής απόφασης ή με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία εκτός από το δημοσιονομικό θέμα που έχει προκύψει θα επιλύει και τα ζητήματα των διορθώσεων αδικιών που έχουν προκύψει για ορισμένες κοινωνικές ομάδες όπως επίσης και το θέμα της παράτασης στην υποβολή αιτήσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ