Πέφτει-πέφτει ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Στα 763 ευρώ τα "καθαρά" κατά μέσο όρο - Με τη μείωση του αφορολογήτου θα χαθεί έως το 2020 και το "κάστρο" των 700 ευρώ

Πέφτει-πέφτει ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα

Κάθε πέρυσι και... καλύτερα και με τη βούλα των στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο στο ΙΚΑ. Μέσα στην εβδομάδα, η διοίκηση του ΙΚΑ έδωσε τα στοιχεία για τις μισθολογικές καταστάσεις του περασμένου Μαρτίου. Από αυτά προέκυψε ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 957,3 ευρώ μεικτά. Αν αφαιρεθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές ο καθαρός μισθός περιορίζεται στα 763 ευρώ. Ποιος ήταν ο αντίστοιχος μέσος μισθός τον Μάρτιο του 2016 δηλαδή ένα δωδεκάμηνο πριν; 984,21 ευρώ.

Δηλαδή μέσα σε μόλις ένα δωδεκάμηνο, από τον μέσο μισθό της χώρας –για την ακρίβεια του ιδιωτικού τομέα- χάθηκαν περίπου 30 ευρώ. Ενώ λοιπόν στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για την μείωση της ονομαστικής ανεργίας, τα στοιχεία από τις ΑΠΔ αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα στην αγορά εργασίας και τους λόγους που οδηγούν στη συνεχιζόμενη κατρακύλα του μέσου μισθού:

1.Πρώτος βασικός λόγος είναι η επέκταση της μερικής απασχόλησης. Τον Μάρτιο του 2016, οι καταγεγραμμένοι μερικώς απασχολούμενοι ήταν 531.664. Τον Μάρτιο του 2017 μετρήθηκαν 582.041. Η αύξηση φτάνει στο 10% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Λογικό είναι να πέφτει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα όταν προστίθενται ολοένα και περισσότεροι μερικώς απασχολούμενοι οι οποίοι αμείβονται με 407 ευρώ τον μήνα. Πληθυσμός 582.041 ατόμων ο οποίος μάλιστα αυξάνεται με ρυθμό της τάξεως του 10%, καταλήγει να ζει με 342 ευρώ καθαρά αν αφαιρεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές.

2.Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι η απόσυρση των παλαιότερων και υψηλότερα αμοιβόμενων εργαζομένων (κυρίως λόγω συνταξιοδότησης) και η αντικατάστασή τους από «φρέσκο» εργατικό δυναμικό το οποίο αμείβεται και με σαφώς χαμηλότερες αποδοχές. Δεν είναι τυχαία η συνεχιζόμενη μείωση του μέσου μισθού για τους εργαζόμενους με πλήρες ωράριο και κανονικό μισθό. Ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης έχει υποχωρήσει τον Μάρτιο του 2017 στα 1199 ευρώ μεικτά. Τον Μάρτιο τυο 2016 ήταν στα 1219 ευρώ μεικτά. Ακόμη και ο «τυχερός» που διατηρεί μια θέση με 8ωρη απασχόληση, αναγκάζεται να τα βγάζει πέρα με 919 ευρώ καθαρά τα οποία μάλιστα θα γίνουν και λιγότερα μέσα στην επόμενη 2ετία λόγω της μείωσης του αφορολογήτου.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των ανέργων. Πράγματι, οι εγγεγραμμένοι στις μισθολογικές καταστάσεις ήταν 1,832 εκατομμύρια στο τέλος Μαρτίου του 2016 και αυξήθηκαν σε 1,898 εκατομμύρια στο τέλος Μαρτίου του 2017. Αυτή η αύξηση όμως, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δημιουργία 4ωρων θέσεων απασχόλησης των 342 ευρώ καθαρά. Μπορεί προς το παρόν να επικρατεί ικανοποίηση ειδικά για την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, το πρόβλημα όμως είναι μπροστά: τους ολοένα και χαμηλότερους μισθούς θα τους βρουμε μπροστά μας ειδικά σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ