Τι αλλάζει για εργαζόμενους πτωχευμένων εταιρειών, γονείς με παιδιά και νησιώτες

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τα νέα οικογενειακά επιδόματα - Πώς θα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι αν χρεοκοπήσει ο εργοδότης τους -Σε εκκρεμότητα ο ΦΠΑ στα νησιά

Τι αλλάζει για εργαζόμενους πτωχευμένων εταιρειών, γονείς με παιδιά και νησιώτες

Σημαντικές αλλαγές τόσο για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο όσο και για τους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς με ένα ή περισσότερα παιδιά φέρνει το πακέτο των αλλαγών που συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε επίτευξη τεχνικής συμφωνίας staff level agreement το περιεχόμενο της οποίας θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Έρχονται πλήθος νομοθετικών αλλαγών και υπουργικών αποφάσεων από τώρα και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. 

«Συμφωνήσαμε σε όλη τη θεματολογία και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στοEurogroup» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα πριν από τοEurogroupτης 22ας Ιανουαρίου του 2018 που είναι και η νέα ημερομηνία ορόσημο για το οριστικό κλείσιμο της 3ηςαξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επιτεύχθηκε συμφωνία για να αλλάξει η σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας, λύσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Στην πρώτη θέση θα επανέλθουν οι εργαζόμενοι αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους. Το ποσό που θα εισπράττουν κατά προτεραιότητα από τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) επί έναν συντελεστή 2,75 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Έτσι, το ποσό που θα δικαιούται κατά προτεραιότητα ο κάθε εργαζόμενος θα φτάνει στα 9669 ευρώ.

Ο ΦΠΑ στα νησιά

Ανοικτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα θα διοχετευτούν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή ένα πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων ένα ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με το νέο έτος.

Τα οικογενειακά επιδόματα

Κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση η οποία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τι 9, υπήρξε συμφωνία και για τα νέα οικογενειακά επιδόματα.Ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ φέτος αυξάνεται σε 910 εκατ. ευρώ. Αυξάνονται σημαντικά τα επιδόματα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δυο παιδιά ενώ καταργείται το επίδομα (έως 1.500 ευρώ το χρόνο) σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω οικογενειακό εισόδημα.

Το οικογενειακό επίδομα για το πρώτο παιδί διαμορφώνεται σε έως 70 ευρώ από 40 ευρώ που είναι το μέγιστο όριο σήμερα, οικογένεια με δυο παιδιά θα λαμβάνει 140 ευρώ το μήνα, ενώ με τρία παιδιά θα λαμβάνει 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου το πακέτο των κοινωνικών επιδομάτων έκλεισε με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 315 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 260 εκατ. ευρώ αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα. Συνολικά 40 εκατ. ευρώ διατίθενται για αύξηση των σχολικών γευμάτων και 15 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ