Έρχονται τα... δώρα των Χριστουγέννων: Ψαλίδι σε ΕΚΑΣ, επίδομα θέρμανσης, επιδόματα τέκνων

Προς θετικό κλείσιμο η 3η αξιολόγηση αλλά τα... μέτρα, μέτρα

Έρχονται τα... δώρα των Χριστουγέννων: Ψαλίδι σε ΕΚΑΣ, επίδομα θέρμανσης, επιδόματα τέκνων

Στο ΕΚΑΣ, και οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι και τα χρήματα που θα παίρνουν θα είναι λιγότερα. Το επίδομα θέρμανσης θα κουτσουρευτεί κατά 50% με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα πέσει το ψαλίδι. Τα επιδόματα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων θα θυσιαστούν στον… βωμό της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ ο φόρος υπεραξίας ακινήτων φαίνεται να μπαίνει στη ζωή μας. Δυστυχώς υπάρχει και αυτή η όψη της πραγματικότητας πέραν της θετικής εικόνας που θέλει να περάσει η κυβέρνηση λόγω του επικείμενου κλεισίματος της 3ης αξιολόγησης.

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο ποσό του ΕΚΑΣ έχει ήδη αποφασιστεί να πέσει από τα 115 ευρώ που είναι σήμερα το ανώτερο στα 60 ευρώ το ανώτερο αλλά και αυτό φαίνεται ότι δεν αρκεί για να μαζευτούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί και αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων η οποία θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση του αριθμού των δικαιούχων. Η ζημιά για τους συνταξιούχους, μπορεί να φτάσει και στα 1500 ευρώ σε ετήσια βάση.

Στο επίδομα θέρμανσης, έχουμε φτάσει στον Δεκέμβριο αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει το κούρεμα του 50%. Είναι δεδομένη η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων ενώ μένει να αποφασιστεί και ποια θα είναι η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ενώ στο μέτωπο του ΦΠΑ στα νησιά φαίνεται να υπάρχουν θετικές εξελίξεις με την κυβέρνηση να πείθει τους δανειστές να δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό ένα κονδύλι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ για να μην καταργηθεί το ειδικό καθεστώς, πέπλο μυστηρίου καλύπτει ακόμη το θέμα του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Η κυβέρνηση οφείλει μέχρι το τέλος του χρόνου να περάσει τη σχετική νομοθετική διάταξη προκειμένου να μην επιβληθεί ο νέος φόρος. Όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο που είναι και η τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης

Σήμερα κληρώνει και για τα οικογενειακά επιδόματα. Θα φανεί αν η κυβέρνηση θα συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για κατάργηση του επιδόματος των 500 ευρώ στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους ώστε με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρηματοδοτηθεί αύξηση του επιδόματος για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά και χαμηλά εισοδήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ