Πόσο θα κοστίζουν τα διόδια στην Εγνατία Οδό

Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση

Πόσο θα κοστίζουν τα διόδια στην Εγνατία Οδό

Στις 14 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων Παμβώτιδας της Εγνατίας Οδού σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, με κόστος 1,20 ευρώ για τα Ι.Χ.

Με την ίδια απόφαση μειώνονται (από τις 14 Δεκεμβρίου) από τα 2,40 στα 2,10 ευρώ το αντίτιμο των διοδίων που πληρώνουν οι οδηγοί Ι.Χ. στους υφιστάμενους σταθμούς στην Τύρια και στο Μαλακάσι. Για τα φορτηγά, λεωφορεία, κ.λπ., τα διόδια στους δύο τελευταίους σταθμούς μειώνονται από τα 6 στα 5,3 ευρώ, ενώ για τα μεγαλύτερα οχήματα από τα 8,40 στα 7,40 ευρώ. Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται πως τα φορτηγά, λεωφορεία, κ.λπ. θα πληρώνουν 3 ευρώ για διέλευση από το νέο σταθμό της Παμβώτιδας ενώ τα μεγαλύτερα οχήματα 4,20 ευρώ.

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο χρήστης, κατά τη διέλευσή του από το σταθμό διοδίων, δηλώσει αδυναμία καταβολής των σχετικών διοδίων, ο εισπράκτορας του σταθμού συμπληρώνει τα προσωπικά στοιχεία του οφειλέτη σε ειδικό έγγραφο με τίτλο "έντυπο αδυναμίας καταβολής", το οποίο υπογράφεται και από τα δύο μέρη και ο καθένας κρατάει από ένα αντίγραφο. Στο παραπάνω έντυπο αναγράφεται ότι ο οφειλέτης θα καταβάλει εντός 20 ημερών την αξία των διοδίων. Ειδάλλως, θα βεβαιώνονται στην Δ.Ο.Υ.

Οι κάτοικοι των όμορων περιοχών και οι άνεργοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων.

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η κατασκευή έξι ακόμη σταθμών διοδίων, με τη διαδικασία να έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι και τον Νοέμβριο. Έχει όμως, καθυστερήσει λόγω και των στάσεων εργασίας που είχαν κηρύξει οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού τις ημέρες που είχε προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή των σταθμών διοδίων.

Ωστόσο, τόσο οι τέσσερις νέοι σταθμοί όσο και οι έξι που θα κατασκευαστούν, θα έχουν… προσωρινό χαρακτήρα, αφού σε μερικά χρόνια θα πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ