Στρώνεται «κόκκινο» χαλί για νέα έξοδο στις αγορές - Επιτυχία με το swap

Ποιος είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης

Στρώνεται «κόκκινο» χαλί για νέα έξοδο στις αγορές - Επιτυχία με το swap

Το έδαφος για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων το 2018 ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του swap και τη σαφή υπεραπόδοση έναντι του αρχικού στόχου.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και έως το Eurogroup -στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018- υπάρξει η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα επιχειρήσει, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, νέα έκδοση, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αφορά 3τές ομόλογο, ύψους 3-5 δισ. ευρώ.

Το swap αποτελεί επί της ουσίας ένα από τα πρώτα ενδιάμεσα βήματα στη μακρά διαδικασία, που θα πρέπει να οδηγήσει θεωρητικά στην έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης.
Θεσμικοί επενδυτές, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία επέλεξαν να συμμετέχουν στην πρόταση ανταλλαγής την τελευταία ημέρα, ως είθισται να συμβαίνει σε τέτοιου είδους προτάσεις.

Η ανταλλαγή ομολόγων ύψους 25,47 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου που είχαν προκύψει από το PSI, ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του swap, που ανακοινώθηκαν από τον ΟΔΔΗΧ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών κατόχων των ομολόγων στην διαδικασία ανταλλαγής.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα εκδοθούν πέντε νέες σειρές ομολόγων, συνολικού όγκου 25,75 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό κάλυψης του swap επί του συνόλου των ομολόγων που αφορούσε η ανταλλαγή, ανήλθε στο υψηλό ποσοστό του 86,1%, αποτυπώνοντας την μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών κατόχων ομολόγων στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα από το 86,1% αν ληφθεί υπόψη ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ ομολόγων δεν μπορούσαν -για θεσμικούς λόγους- να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανταλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ