Κλειδώνει η συμφωνία για τους λιγνίτες

Νέο ραντεβού την ερχόμενη Παρσκευή

Κλειδώνει η συμφωνία για τους λιγνίτες

 

 

Στο επόμενο ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, πρόκειται να «κλείσει» η συμφωνία για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ.

Εξερχόμενος από την δίωρη σημερινή συνάντηση, με τους θεσμούς ο υπουργός Ενέργειας Γιωργος Σταθάκης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος και εκτίμησε ότι την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα κλείσει και τυπικά η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι έχει κλείσει το πλαίσιο της συμφωνίας ενώ απομένει να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την πώληση των μονάδων.
Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευή της δεύτερης, καθώς και για τις δυο της Μεγαλοπολης.

Ανοικτά παραμένουν, εκτιμώντας όμως ότι θα κλείσουν μέχρι την Παρασκευή, τα αντισταθμιστικά μέτρα. Οπως εξήγησε η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες λειτουργίας αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό.

Για το θέμα της ΔΕΠΑ και του ανοίγματος της αγοράς αερίου, οι θεσμοί άκουσαν την ελληνική πρόταση η οποία και θα συζητηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την οποία επιχειρείται αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η διατήρηση της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά.
Να σημειωθεί πως για όσο διάστημα ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Σταθάκη – θεσμών στο υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από εργαζόμενους της ΔΕΗ, κατοίκους, εκπροσώπους της εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας. Οι συγκεντρωμένοι με πανό και συνθήματα τάχθηκαν κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη Ι, ΙΙ και του ορυχείου στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και των μονάδων 3 και 4 στη Μεγαλόπολη. Όπως υποστήριξαν η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών τους, ενώ έκαναν λόγο για «εθνικό έγκλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ