Ετοιμαστείτε: έρχεται ο προϋπολογισμός με τους φόρους των 48,4 δις. ευρώ

Αύριο στη Βουλή το τελικό κείμενο με νέα μέτρα και πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις

Ετοιμαστείτε: έρχεται ο προϋπολογισμός με τους φόρους των 48,4 δις. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν θα έχει νέα μέτρα μας λένε. Εννοούν όμως ότι δεν θα έχει περισσότερα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί να ισχύσουν από το νέο έτος. Έτσι, και το ΕΚΑΣ θα γίνει καπνός για τους περισσότερους, και η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες θα περάσει στην ιστορία, και η παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις θα αυξηθεί και το επίδομα θέρμανσης θα συρρικνωθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα πλήξει κυρίως αυτούς που δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων προβλέπεται να φτάσει στα 48,4 δις. ευρώ. Και όποιος αντέξει…

Η πρόβλεψη για αύξηση των φορολογικών εσόδων θα υποστηριχτεί και από την πρόβλεψη για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,3-2,4% το 2018 (η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση των εσόδων και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και από την έμμεση φορολογία λόγω εκτίμησης για μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση) αλλά και από το πακέτο των συμφωνημένων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν την επόμενη χρονιά και το οποίο περιλαμβάνει:

  1. Την κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου για μισθωτούς συνταξιούχους
  2. Την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών
  3. Την επιβολή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία
  4. Την κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για τα οινοπνευματώδη ποτά
  5. Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.
  6. Τα επιπλέον έσοδα από τη μείωση του αφορολογήτου των δικαστών και των βουλευτών.

Σε εκκρεμότητα υπάρχουν ορισμένα μέτρα όπως είναι η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Κανονικά και τα δύο αυτά μέτρα θα πρέπει να υλοποιηθούν από τις αρχές του 2018 ωστόσο η κυβέρνηση έχει ζητήσει την αναβολή τους. Η δημοσιονομική επίπτωση από την μη επιβολή των δύο μέτρων είναι πολύ περιορισμένη οπότε το ελληνικό αίτησμα είναι πιθανό να γίνει δεκτό και να υπάρξει μετάθεση των δύο μέτρων για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ