Δίνουν επίδομα και σε… φοροφυγάδες

Στην «απέξω» οι ειλικρινείς φορολογούμενοι - Οι ενισχύσεις που βρίσκονται στον προϋπολογισμό και δεν δόθηκαν εμφανίζονται τώρα ως κοινωνικό μέρισμα

Δίνουν επίδομα και σε… φοροφυγάδες

Αθήνα και Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το τελικό νούμερο, ενώ νίπτουν τας χείρας τους για την εξόφθαλμη αδικία υποστηρίζοντας ότι σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να γίνει τίποτα

Το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα θα διανεμηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με τις... ευλογίες των δανειστών οι οποίοι αποδέχονται ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους για 3η συνεχή χρονιά. Με τις ευλογίες των θεσμών θα καταβληθεί το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα το οποίο αντιμετωπίζεται στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον ως πιο «στοχευμένο» σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό το οποίο καταβλήθηκε αποκλειστικά σε συνταξιούχους προκαλώντας εξόφθαλμες αδικίες. Όσον αφορά στο προφανές συμπέρασμα ότι εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς που θα εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα θα είναι οι φοροφυγάδες που αποκρύπτουν συστηματικά τα εισοδήματά τους, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες αποδέχονται το πρόβλημα αλλά υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Έτσι, για μια ακόμη φορά, ο ειλικρινής φορολογούμενος θα μείνει εκτός και ο φοροφυγάς θα εξασφαλίσει μια έξτρα οικονομική ενίσχυση η οποία θα μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 900 ευρώ.

Υπάρχουν τεχνικοί αλλά και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους η νομοθετική ρύθμιση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, δεν περιείχε κανένα... νούμερο. Το τι θα πάρει και ποιος, θα εξειδικευτεί μέσα στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση. Ο βασικός λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το τελικό ποσό που θα διανεμηθεί. Από την πλευρά των θεσμών υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά ενώ είναι ήδη «κλεισμένες» οι τέσσερις πηγές διάθεσης του υπερβάλλοντος πλεονάσματος. Οι τέσσερις πηγές είναι οι εξής:

  1. Ποσοστό 0,5% του ΑΕΠ –περίπου 900 εκατ. ευρώ- θα παραμείνει ως «μαξιλάρι» ασφαλείας προκειμένου να μην κινδυνέψει σε καμία περίπτωση ο βασικός μνημονιακός στόχος του 1,75% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2018 από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ όταν πλέον όλα θα έχουν τελειώσει με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
  1. Τα 720 εκατομμύρια ευρώ με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα διανεμηθούν για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση περίπου 3,4 εκατομμυρίων πολιτών. Το ποσό μπορεί να φαντάζει μεγάλο αλλά τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα γνωρίζουν το «μυστικό» το οποίο είναι το εξής: Το ποσό του έκτακτου μερίσματος έχει «φουσκώσει» κατά 300 εκατ. ευρώ επειδή δεν διανεμήθηκε μέσα στο 2017 αντίστοιχο ποσό το οποίο είχε ήδη δεσμευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική Δηλαδή, «βαφτίζουμε» έκτακτο κοινωνικό μέρισμα ένα ποσό το οποίο είχε προβλεφθεί να διανεμηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο το οποίο δεν δαπανήθηκε τελικώς για το σκοπό που προοριζόταν.
  1. Τα 315 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Είναι αποκατάσταση μιας παρανομίας και όχι έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.
  1. Τέλος, στα 360 εκατομμύρια θα φτάσει το ποσό που θα επιστραφεί στη ΔΕΗ για τις ΥΚΩ. Αυτό αντιμετωπίζεται από την Κομισιόν ως αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό που θα κερδίσουν οι καταναλωτές είναι ότι δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός του ρεύματος.

Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με τριπλό κριτήριο: περιουσιακό, εισοδηματικό και οικογενειακό προκειμένου να επιλεγούν αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι το μέρισμα θα δοθεί σε ανέργους, μερικώς απασχολούμενους, μικρό αριθμό συνταξιούχων και μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών. Συνολικά, σε σύνολο περίπου 8,8 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που υποβάλλουν φορολογική δήλωση είτε μεμονομένα ως εργένηδες είτε ως σύζυγοι, τα 5,5 εκατομμύρια ή περίπου το 63% εμφανίζουν εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των δικαιούχων θα διαμορφωθεί στα 3,4 εκατομμύρια.

  • Εργένηδες: Θα μένουν εκτός αν έχουν ατομική περιουσία μεγαλύτερη των 90.000 ευρώ ή ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 9000 ευρώ.
  • Παντρεμένοι: Το περιουσιακό όριο ανεβαίνει στα 135.000 ευρώ ενώ το μέγιστο εισόδημα θα είναι τα 13.500 ευρώ.
  • Γονείς με ένα παιδί: Το περιουσιακό κριτήριο διαμορφώνεται στα 157.500 ευρώ και το εισοδηματικό όριο θα φτάσει στα 15750 ευρώ.
  • Γονείς με δύο παιδιά: Το περιουσιακό κριτήριο ανεβαίνει στα 180.000 ευρώ που είναι και το μεγαλύτερο επιτρεπτό (δηλαδή δεν υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση για γονείς με τρία παιδιά ή περισσότερα ενώ το εισόδημα μπορεί να φτάσει εώς και τις 18.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ