Το κρίσιμο ραντεβού της 29ης Νοεμβρίου –Στην τελική ευθεία η αξιολόγηση

Γιατί μεταφέρεται για αργότερα η ενοποίηση αντικειμενικών-αγοραίων στα ακίνητα γιατί επιμένουν οι δανειστές σε πλειστηριασμούς και ενέργεια  

Το κρίσιμο ραντεβού της 29ης Νοεμβρίου –Στην τελική ευθεία η αξιολόγηση

H ακριβής ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα δεν έχει κλειδώσει ακόμη. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν όχι στις 27 Νοεμβρίου όπως είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, αλλά 2-3 ημέρες αργότερα δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί τρία κρίσιμα γεγονότα τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με τις διαπραγματεύσεις. Αν όλα πάνε καλά, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους και εκταμίευσης της δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει

Μέχρι το κρίσιμο ραντεβού της 29ης Νοεμβρίου:

  1. Θα έχει κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018. Για το περιεχόμενό του η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές εκτίμηση που φέρονται να συμμερίζονται και οι δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά στο 1,6% ώστε να υπάρχει «ευθυγράμμιση» με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κοινή πλέον είναι η πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός του 2018 δεν θα περιλαμβάνει καινούργια μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί ή νομοθετηθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει του χρόνου στο 3,5% ενώ το ΔΝΤ θα επιμείνει μεν στην εκτίμηση ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,2% αλλά δεν θα ζητήσει περισσότερα μέτρα.
  2. Θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τουswapκαι θα υπάρχει πλήρης εικόνα σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος που ανακοινώθηκε επίσημα χθες. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι κάτοχοι των ομολόγων που προέκυψαν από το πρόγραμμαPSIέχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 28 Νοεμβρίου πορκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν με τα νέα που θα εκδόσει ο ΟΔΔΗΧ.
  3. Θα έχει φανεί αν η κυβέρνηση και το εμπλεκόμενο υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει κατορθώσει να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστριασμών υλοποιώντας ένα από τα βασικότερα προαπαιτούμενα της 3ηςαξιολόγησης.

H εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες δεν θα προχωρήσει στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης αλλά θα μετατεθεί για την 4η αξιολόγηση καθώς οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε τεχνικό επίπεδο και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση το εγχείρημα να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο του 2018. Αντίθετα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθούν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου ενώ βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι και η προώθηση της μεταρρύθμισης στην αγορά ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι τα προαπαιτούμενα για την 3η αξιολόγηση φτάνουν πλέον κοντά στα 100 και το ότι προς το παρόν έχει κλειδώσει μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 30%, ο βασικός στόχος σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το προγραμματισμένο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ώστε στη συνέχεια τη ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο μέχρι το τέλος του χρόνου (μαζί με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς) και η εκταμίευση της δόσης των περίπου 5,5 δις. ευρώ να γίνει μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στο υπερπλεόνασμα, απομένουν τελικές συζητήσεις για τα ακριβή ποσά ενώ οι τέσσερις κατευθύνσεις στις οποίες θα κατευθυνθεί το υπερπλεόνασμα, έχουν ήδη συμφωνηθεί και είναι οι εξής:

  1. Η διατήρηση ενός ποσού της τάξεως των 800-900 εκατ. ευρώ (περίπου το 50% του υπερπλεονάσματος δηλαδή του ποσοστού που ξεπερνά τον μνημονιακό στόχο του 1,75%) ως «μαξιλάρι ασφαλείας». Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση στο 2,25% του ΑΕΠ. Αυτό συμφωνήθηκε καθώς η οριστική εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα της φετινής χρονιάς θα σχηματιστεί τον Απρίλιο του 2018 ή για την ακρίβεια το φθινόπωρο του 2018 όταν θα ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.
  2. Η διάθεση ποσού της τάξεως των 350-360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ προκειμένου να αποφευχθούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε με τις «ευλογίες» και την προτροπή των δανειστών ενώ αντιμετωπίζεται ως αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
  3. Η διανομή περίπου 750 εκατ. ευρώ για το «έκτακτο κοινωνικό μέρισμα». Τελική συμφωνία για τα ποσά δεν έχει υπάρξει ακόμη αλλά αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα
  4. Η καταβολή του ποσού που απαιτείται (περίπου 310 εκατ. ευρώ) για την επιστροφή των εισφορών υγείας που παρακρατήθηκαν παράνομα από τους συνταξιούχους κατά την περίοδο 2012-2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ