Τα ανοιχτά θέματα του ΤΑΙΠΕΔ και ο νέος CEO

Οι εκκρεμότητες στις αποκρατικοποιησεις

Τα ανοιχτά θέματα του ΤΑΙΠΕΔ και ο νέος CEO

Στην ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κάθεται από τις 15 Οκτωβρίου ο κ. Ριχάρδος Λαμπίρης, ένας νέος άνθρωπος 42 ετών.

Τελευταία του θέση ήταν στον τομέα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων της HSBC Bank plc για την Ελλάδα και την Κύπρο, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Εμπειρία που θα του φανεί χρήσιμη στα νέα του καθήκοντα, που δεν είναι άλλα από το να αξιοποιήσει και να ρευστοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημόσια περιουσία.

Ο κ. Λαμπίρης θα είναι ο πέμπτος CEO του ΤΑΙΠΕΔ στα επτά χρόνια λειτουργίας του Ταμείου. Οι αριθμοί δείχνουν τον βαθμό δυσκολίας της συγκεκριμένης θέσης.

Τα ανοικτά θέματα του Ταμείου παραμένουν βουνό. Από το έργο ανάπλασης του Ελληνικού και τις τραγελαφικές καταστάσεις με το ΚΑΣ ως τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό που σκοντάφτει στους σταθμούς των διοδίων. Επίσης, οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ το 2017 είναι δύσκολο να επιτευχθούν, ενώ οι στόχοι το 2018, όπως όλα δείχνουν, θα αποδειχθούν τουλάχιστον φιλόδοξοι. Για το 2017 ο στόχος ήταν 2,1 δισ. και έχουν εισπραχθεί περίπου 1,3 δισ. από τη Fraport που ανέλαβε τα περιφερειακά αεροδρόμια και την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ως το τέλος του έτους ίσως εισπραχθεί η πρώτη δόση ύψους 250 εκατ. από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ενδεχομένως το τίμημα των 232 εκατ. για τον ΟΛΘ όταν ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Αντιθέτως, έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να εισπραχθεί εντός του 2017 η προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ από το τίμημα του Ελληνικού.

Για το 2018 έχουν προϋπολογισθεί έσοδα 3,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από τη δεύτερη δόση της επέκτασης του ΔΑΑ (233 εκατ. ευρώ), από την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και από την πώληση των συμμετοχών που έχει το Ταμείο σε ΔΕΣΦΑ (31%), ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%), ΕΛ. Βενιζέλος (30%) και ΟΤΕ (5%). Από τα παραπάνω μόνο ο διαγωνισμός για το 31% της ΔΕΣΦΑ και η παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι σε εξέλιξη.

Who is Who
Ο Ριχάρδος Λαμπίρης γεννήθηκε το 1975. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Sussex και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc. in Project Management από το Πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι επίσης κάτοχος MSc. in International Trade, Transport and Finance από το City University της Μεγάλης Βρετανίας.
Έχει εργαστεί ως μηχανολόγος στην Rockwell Golde και έχει μακρά εμπειρία στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική καλύπτοντας τόσο τις αγορές της Ελλάδας όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε οργανισμούς όπως η EFG Telesis Finance και η HSBC Bank plc. Από το 2006 διετέλεσε, μεταξύ άλλων, επικεφαλής του τμήματος Εξαγορών και Συγχωνεύσεων της HSBC Bank plc για την Ελλάδα και Κύπρο, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ