Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος - Ποιοι θα μείνουν απ' έξω

Περιουσιακά κριτήρια «κόφτες» για να αποφευχθούν τα περυσινά τραγελαφικά γεγονότα

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος - Ποιοι θα μείνουν απ' έξω

Η κυβέρνηση δεν θέλει να επαναληφθεί το περυσινό σκηνικό. Όλοι θυμούνται τον έναν μετά τον άλλον τους βουλευτές με τις αποδοχές των 5000-6000 ευρώ τον μήνα, να παραδέχονται ότι εισέπραξαν έκτακτο μέρισμα μόνο και μόνο γιατί εμφανίζονταν με μια χαμηλή σύνταξη στο Taxis. Φέτος, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: το μέρισμα θα δοθεί με περιουσιακούς αλλά και εισοδηματικούς κόφτες ενώ θα υπάρξουν και οικογενειακά κριτήρια.

 

Η δικαιολογία για την περυσινή κατάσταση είναι ότι δεν υπήρχε χρόνος για τον σχεδιασμό του επιδόματος. «Φέτος, είχαμε περισσότερο χρόνο ενώ υπάρχει εγκαίρως καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς κάτι που δίνει περισσότερο χρόνο για σωστό σχεδιασμό» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος το οποίο μας αναλύει τις βασικές παραμέτρους που θα έχει φέτος το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. Σε σχέση με πέρυσι, οι διαφορές θα είναι οι ακόλουθες:

  1. Φέτος το μέρισμα δεν θα είναι στοχευμένο. Δηλαδή δεν θα αφορά μόνο στους συνταξιούχους αλλά στο σύνολο των πολιτών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ανεξαρτήτως αν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή άνεργοι.
  2. Φέτος θα υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια που δεν υπήρχαν πέρυσι. Θα χρησιμοποιηθεί η περιουσιακή κατάσταση της 1/1/2017 που είναι και η τελευταία διαθέσιμη στο Taxis και όποιος δεν πληροί το κριτήριο που θα τεθεί (π.χ 50.000 ή 100.000 ευρώ) αυτομάτως θα βγαίνει εκτός επιδόματος.
  3. Θα χρησιμοποιηθεί και το οικογενειακό κριτήριο ώστε οικογένειες με παιδιά να έχουν μεγαλύτερο επίδομα σε σχέση με τους εργένηδες ή τα άτεκνα ζευγάρια.
  4. Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι γενικό και όχι ειδικό όπως πέρυσι. Έτσι, δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα από συντάξεις όπως πέρυσι αλλά το συνολικό εισόδημα ανεξάρτητα από το ποια πηγή προέρχεται. Έτσι, δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να παίρνει επίδομα ο συνταξιούχος που έχει και μια πολυκατοικία στο όνομά του.

Το συνολικό προς διάθεση ποσό, θα κινηθεί στα 800 εκατ. ευρώ καθώς από το έκτακτο μέρισμα, η κυβέρνηση θα κρατήσει και περίπου 300 εκατ. ευρώ για να επιστρέψει τις παράνομες εισφορές υγείας στους συνταξιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ