Β. Σοϊμπλε: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους

Συνέντευξη εφ'ολης της ύλης του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών

Β. Σοϊμπλε: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους

Ο Σαμαράς ζήτησε time out από τις μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας, ζήτησε να μείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να κάνει μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα είναι αυτή που αποφασίζει αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Δεν τίθεται κανένα θέμα για αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα. Το αν θα τεθεί θέμα αλλαγής των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας είναι απόφαση που θα την λάβουν άλλοι.

Είναι μερικά μόνο από τα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νέος πρόεδρος της γερμανικής Βουλή Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε. Ο κ. Σόϊμπλε μίλησε εφ’ όλης της ύλης ενώ η «είδηση» βγήκε όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα περαιτέρω μέτρα ρύθμισης του χρέους. «Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» υποστήριξε ουσιαστικά περιγράφοντας τη στάση που θα κρατήσει η γερμανική κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές. Τότε όμως ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του. Το δήλωσε και επίσημα στο Βερολίνο διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και επιπλέον, πλησίαζε η εκλογή ενός νέου Προέδρου για την οποία, αν θυμάμαι καλά, απαιτείται πλειοψηφία 60%. Χωρίς αυτή την πλειοψηφία διαλύεται η Βουλή και κηρύσσονται νέες εκλογές. Ο δε Τσίπρας, αυτό μου το είπε σε προγενέστερη στιγμή όταν είχε βρεθεί στο Βερολίνο ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, τότε είχαμε μιλήσει πάνω από μια ώρα, μου είχε πει ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Το τίμημα, ωστόσο, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά».

Grexit: Είναι πλέον απόφαση της Ελλάδας αν θα παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι

Η στάση του Wolfgang Schaeuble είναι ακόμη και σήμερα διττή για το θέμα του Grexit. Ο ίδιος παραδέχεται πως η πρόταση για «time out» της Ελλάδας από το ευρώ είχε πέσει στο τραπέζι, σήμερα δεν υφίσταται καθώς δεν την πήρε η Ελλάδα, αλλά τελικά είναι η ίδια η χώρα που θα αποφασίσει.

«Το να επιβάλει κανείς πολιτικά τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ ο ίδιος δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλω τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία», σχολίασε ερωτώμενος για την πρόταση του προσωρινού Grexit την οποία όπως είπε είχε συζητήσει αρχικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με άλλους ομολόγους του.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «είναι πλέον απόφαση της Ελλάδας αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή όχι», επισημαίνοντας ότι αν κάποιος θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Για τον κίνδυνο του Grexit που επανήλθε το καλοκαίρι του 2015, ο W. Schaeuble επιβεβαιώνει ότι το ήθελαν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά το απέτρεψε η αλλαγή πολιτικής από τον Αλέξη Τσίπρα την τελευταία στιγμή.

«Η απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο ήταν διαφορετική. Αλλά αυτή η απόφαση ήταν εντάξει διότι έτσι ο Τσίπρας δέχτηκε κάτι που προηγουμένως απέκλειε. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κατέβηκε σε εκλογές» σχολίασε αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα του 2015.

«Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποδέχτηκε τους όρους και προχώρησε σε εκλογές, η μεγάλη πλειονότητα των Υπουργών Οικονομικών, ουσιαστικά όλοι, ήταν της άποψης ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να πάρει ένα timeout με την στήριξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Βέβαια ήταν πάντα σαφές ότι κανείς δεν μπορούσε να πιέσει την Ελλάδα. Πάντα ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που αποφάσιζε», είπε στη συνέντευξή του.

Στην κατακλείδα του για το θέμα του Grexit, επανέλαβεότι το ζήτημα δεν τίθεται εφόσον η Ελλάδα δεν έλαβε η ίδια αυτή την απόφαση, και εφόσον στην παρούσα κατάσταση χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει. Παρακίνησε ωστόσο τα ΜΜΕ «να μην δίνουν συνέχεια σε αυτές τις εικασίες γιατί τελικά αυτό θα μας οδηγήσει σε κάτι που πραγματικά δεν επιθυμούμε, δηλαδή στην απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών»…

Δεν τίθεται κανένα θέμα για αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα

Αν η εξιστόρηση του παρελθόντος από τον Schaeubleείναι μια μαχαιριά στα πλευρά του Αλέξη Τσίπρα για όσα έγιναν, η πρόβλεψη για το μέλλον απέχει πολύ από όσα έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραμένει στη σκληρή γραμμή για τη μη αναδιάρθρωση του χρέους και συνεχίζει να βλέπει φως στο τούνελ μόνο μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Πιστεύω ότι αυτή την χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα (σ.σ. αναδιάρθρωση χρέους). Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμε το Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων (για το χρέος) και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές», επισήμανε στη συνέντευξή του.

Ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις του Eurogroup ότι θα υπάρξει ένας νέος γύρος ελάφρυνσης του χρέους το επόμενο καλοκαίρι, ο Schaeuble τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. «Η συνεννόηση του Eurogroup ήταν σαφέστατη. Tα μέτρα που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε. Για την περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας του προγράμματος θεωρηθεί απαραίτητο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, έχουμε ήδη καθορίσει τα επόμενα βήματα. Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του ESM Reglingείπε πρόσφατα ότι η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε μια εξέλιξη που κατά την άποψη του δεν καθιστά αναγκαία την λήψη μέτρων, αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος».

Η Γερμανία πληρώνει μεγαλύτερους τόκους από την Ελλάδα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ανέφερε ότι «ο μέσος όρος επιτοκίων του γερμανικού δημοσίου χρέους είναι υψηλότερος από ότι του ελληνικού δημοσίου χρέους διότι ουσιαστικά η Ελλάδα πληρώνει αυτό που καταβάλλει ο ESM σήμερα για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που εκδίδονται για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας προς μίαν αδιάκοπη βελτίωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας».

Αν υπάρξει ανάγκη για αλλαγές στα πλεονάσματα ας τις αποφασίσουν άλλοι

Ερωτώμενος για τα περιθώρια μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά από νέα διαπραγμάτευση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν απέκλεισε ενδεχόμενο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι είναι δύσκολο να γίνει. Όπως είπε:

«Το πρόγραμμα έτσι συμφωνήθηκε, υπάρχουν χώρες με πολύ υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην Ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί. Αν πράγματι υπάρχει ανάγκη για αλλαγές τότε οι μελλοντικοί υπεύθυνοι ας λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις. Εμείς πάντως λάβαμε τις τελευταίες αποφάσεις που οδήγησαν φέτος την Ελλάδα σε καλά αποτελέσματα. Εύχομαι στην Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή την καλή πορεία, θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα

Με διπλωματικό τρόπο απάντησε στις ερωτήσεις που σχετίζονται με την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά το 3ο πρόγραμμα, καθώς και για το αν υπάρχει δυνατότητα για ένα νέο μνημόνιο χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το οποίο θα μπορούσε να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα στήριξης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018 και εάν είναι σε καλό δρόμο τότε όλα θα πάνε καλά. Γιατί στόχος του προγράμματος είναι να μην υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόγραμμα» και σχολίασε πως μέχρι σήμερα «στην Γερμανία υπήρχε πάντα μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της Ελλάδος, μια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής βέβαια δεν είναι εκείνος που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από την πλειοψηφία μέσα στην Βουλή. Αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ