Πόσοι φόροι έλειψαν στο 9μηνο από τον κρατικό προϋπολογισμό

Ζητούνται επιπλέον 5 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου για να "κλειδώσει" η υπέρβαση στον φετινό προϋπολογισμό

Πόσοι φόροι έλειψαν στο 9μηνο από τον κρατικό προϋπολογισμό

«Τρύπα» 655 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του 9μηνου κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών. Τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο δείχνουν ότι εισπράχθηκαν από φόρους 33,284 δις. ευρώ έναντι στόχου 33,939 δις. ευρώ. Παρά την τρύπα των εκατοντάδων εκατομμυρίων, το υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχεί. Ο λόγος; Ο στόχος έχει ήδη αλλάξει.

Παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται να έχουν υστέρηση έναντι το στόχου, στο γενικό λογιστήριο του κράτους μπορούν να είναι μάλλον ικανοποιημένοι από την πορεία των φορολογικών εσόδων τον Σεπτέμβριο. Ναι μεν εξακολουθεί να καταγράφεται τεράστια υστέρηση στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (668 εκατ. ευρώ τρύπα για τα φυσικά πρόσωπα και 104 εκατ. ευρώ για τα νομικά πρόσωπα) από την άλλη όμως είναι θετικό το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο η «τρύπα» δεν διευρύνθηκε περισσότερο. Ο Σεπτέμβριος ήταν εξαιρετικά δύσκολος μήνας καθώς για πρώτη φορά συνέπεσε χρονικά η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Παρά το γεγονός ότι από τον ΕΝΦΙΑ έχει εισπραχθεί μόνο η πρώτη δόση ενώ είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθούν δύο δόσεις μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία εμφανίζουν πολύ μικρή υστέρηση μόλις 229 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Δεδομένου ότι στα έσοδα της φετινής χρονιάς θα συνυπολογιστεί και η δόση του ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο, η κατάσταση θεωρείται απολύτως ελεγχόμενη. Το πραγματικό πρόβλημα του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εκεί, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ειδικά στην εισφορά αλληλεγγύης, καταγράφεται υστέρηση 668 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Αιτία δεν είναι άλλη από τη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Για τον φετινό προϋπολογισμό μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα καθώς οι δανειστές συμφωνούν από τώρα με την ελληνική ομάδα ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα κλείσει με υπέρβαση στόχου. Για το 2018 όμως, η ανησυχία είναι μεγάλη. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν τρύπες και του χρόνου. Και το 2018, δεν έχουμε κανένα περιθώριο για τρύπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ