Σε υψηλό πέντε ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Σε υψηλό πέντε ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός κυρίως λόγω της υποτίμησης της στερλίνας μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit  έχει συρρικνώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία χτύπησε υψηλό πέντε και πλέον ετών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενισχύοντας τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 3,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ONS, επιβεβαιώνοντας τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters και σηματοδοτώντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Απρίλιο του 2012.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός κυρίως λόγω της υποτίμησης της στερλίνας μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit έχει συρρικνώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Οι μισθοί δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες εάν συνεχίσουν να ενισχύονται η οικονομία και οι πιέσεις στις τιμές.
«Η σημερινή ανακοίνωση σχεδόν σφράγισε μια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στην επόμενη συνεδρίασή της», δήλωσε αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρίας XTB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ