Το success story του τουρισμού

Τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα, αλλά δεν ξοδεύουν

Το success story του τουρισμού

Μπορεί στον τουρισμό να πηγαίνουμε καλά και χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα μας, ωστόσο δεν αφήνουν πολλά χρήματα.

Η νέα άνοδος των επισκεπτών από το εξωτερικό και τα αυξημένα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο, αποτελούν μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «καμπανάκι» για τους επιχειρηματίες του χώρου. Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως χρόνο με τον χρόνο οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας δαπανούν ολοένα λιγότερα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση καταναλωτική δαπάνη του τουρισμού κινείται πτωτικά κατά 4,5, παρά την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων που καταγράφεται και η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 10,2%. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί κάθε τουρίστας ξοδεύει κατά μέσο όρο μόνο 552 ευρώ, ποσό που συρρικνώνεται προοδευτικά μέσα στα χρόνια.

Όμως, οι προοπτικές του τουριστικού κλάδου για την Ελλάδα φαντάζουν εξαιρετικές δεδομένης της ώθησης παντός τύπου αφίξεων και των επενδύσεων που ανακοινώνονται.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την ανάπτυξη της πρώτης μονάδας Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και γενικότερα οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακέ μονάδες καθιστά πασιφανείς τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός και η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει και στο real estate της χώρας.

Παρόμοια αισιοδοξία δημιουργούν και οι σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες τόσο των αεροπορικών όσο και των οδικών και θαλάσσιων αφίξεων. Αυξημένη κατά 10,5% ήταν η επιβατική κίνηση στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν περάσει στην Fraport, τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, αγγίζοντας τους 23,9 εκατ. επιβάτες.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, τον Σεπτέμβριο, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 11,4% στους περίπου 4,2 εκατ. επιβάτες.
Από τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, η περισσότερη επιβατική κίνηση καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στα αεροδρόμια της Μυκόνου (αύξηση 20%), της Κω (19,8) και της Μυτιλήνης (18,6%).

Συνολικά, για τον Σεπτέμβριο η Fraport ανακοίνωσε αύξηση 5,4% της επιβατικής κίνησής της σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στους 6,2 εκατ. επιβάτες. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που η Fraport υπερέβη Σεπτέμβρη το «ορόσημο» των 6 εκατ. επιβατών.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η Fraport εξυπηρέτησε σχεδόν 49 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 4,6% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2016, ενώ ο όγκος των εμπορευμάτων αυξήθηκε κατά 4,7% σε 1,7 εκατ. μετρικούς τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ