Μείωση αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα ζητάει το ΔΝΤ

Στο τραπέζι το έκτακτο μέρισμα για το 2017, τα πρόσθετα μέτρα για το 2018 και η πρόωρη μείωση του αφορολογήτου για το 2019

Μείωση αφορολογήτου έναν χρόνο νωρίτερα ζητάει το ΔΝΤ

Πρόβλημα και ανασφάλεια και για φέτος, και για του χρόνου αλλά και για το 2019 δημιουργούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα από φέτος μέχρι και το 2022. Η έκθεση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών ανά τον κόσμο που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στις προβλέψεις που έχει διατυπώσει από τον περασμένο Ιούλιο.

Για φέτος, βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% και όχι 2,2% όπως η ελληνική κυβέρνηση, για το 2018 κατεβάζει τον πήχη στο 2,2% από το 3,5% που είναι ο επίσημος μνημονιακός στόχος ενώ από το 2019 και μετά ανεβάζει τον πήχη στο 3,5% ωστόσο υπονοεί ότι για να συμβεί αυτό το αφορολόγητο θα πρέπει να μειωθεί έναν χρόνο νωρίτερα.

Είναι λογικό και επόμενο, με αυτές τις προβλέψεις να δημιουργούνται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα φτάσει στο 2,2% και μάλιστα σε αυτή την εκτίμηση έχει ενσωματώσει και 800 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για να χρηματοδοτήσει το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα του 2018. Αν το ΔΝΤ δεν μετακινηθεί από τη δική του θέση πώς θα επιτρέψει τη διανομή του έκτακτου μερίσματος. Από πέρυσι τον Δεκέμβριο έχει καταστεί σαφές ότι απαιτείται έγκριση των θεσμών για να δοθεί έστω και ένα ευρώ σε "καλά μέτρα".

2. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2018 δεν είναι καινούργια. Τα ίδια έλεγε και τον Ιούλιο όταν άναβε το πράσινο φως για την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα έστω και καταρχήν. Θα έρθει τώρα στο τραπέζι και θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για την επόμενη χρονιά. Για να καλυφθεί η απόσταση από το 2,2% στο 3,5%, απαιτούνται μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ.

3. Για το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα προσδιορίζεται από το ΔΝΤ στο 3,5% του ΑΕΠ και η πρόβλεψη παραμένει σταθερή έως και το 2022. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ προεξοφλεί ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί από το 2019 και όχι από το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ