Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών και οι επιπτώσεις στην… τσέπη μας

Μαγική εικόνα: το προσχέδιο θα προβλέπει μειωμένη απόδοση των φόρων αλλά θα επιβληθούν 13 νέα μέτρα

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών και οι επιπτώσεις στην… τσέπη μας

Μια πρώτη πικρή γεύση της φοροεπιδρομής που θα γίνει το 2018 θα πάρουμε εντός της ημέρας μέσα από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή. Μπορεί η αναθεώρηση για τα φορολογικά έσοδα, ειδικά από την άμεση φορολογία, να αναθεωρείται προς τα κάτω λόγω της υστέρησης που παρατηρείται στον φόρο εισοδήματος της φετινής χρονιάς, αυτό όμως δεν σημαίνει και το ότι θα αποφύγουμε τα νέα μέτρα. Ο κατάλογος είναι μακρύς ενώ ο κίνδυνος να γίνει ακόμη μακρύτερος μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ορατός.

Τα δεδομένα –μέχρι ώρας- μέτρα της επόμενης χρονιάς, έχουν ως εξής:

  1. Κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, μέτρο που θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Από το νέο έτος θα μειωθούν οι καθαρές αποδοχές κατά μερικά ευρώ.
  2. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Οι αποδείξεις που κόψαμε ή θα κόψουμε μέσα στο 2017, δεν θα αναγνωριστούν ως έκπτωση.
  3. Επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Υπάρχει εξαίρεση η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου και αν δεν ανανεωθεί με νόμο (κάτι που προϋποθέτει συμφωνία με τους θεσμούς) ο φόρος θα επιβληθεί κανονικά. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιτύχει την αναβολή για ακόμη έναν χρόνο τουλάχιστον προκειμένου να συνέλθει η αγορά των ακινήτων.
  4. Επιβολή φόρου στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Ήδη ετοιμάζεται η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των εισοδημάτων. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως ο φόρος θα είναι 15% ενώ η επιβάρυνση θα φτάνει μέχρι και το 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ ετησίως.
  5. Ενεργοποίηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάται ο οποίος θα υπολογίζεται με 0,5 έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
  6. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου. Και πάλι η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στα 32 νησιά μεταξύ των οποίων η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος, ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου και αν δεν υπάρξει παράταση με νόμο (και πάλι χρειάζεται συμφωνία των θεσμών) το μέτρο θα ενεργοποιηθεί κανονικά.
  7. Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων για όσους δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις
  8. Περικοπή κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης. Ήδη αναζητούνται τα καινούργια κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.
  9. Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών
  10. Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ που σημαίνει απώλεια του επιδόματος για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
  11. Αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων και περικοπή του επιδόματος τριτέκνων πολυτέκνων.
  12. Εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους από το ποσό που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς.
  13. Αύξηση συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ και φόρων μεταβίβασης λόγω της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ