Λιγότεροι... φόροι, περισσότερα μέτρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις για την απόδοση των άμεσων φόρων - Πώς θα καλυφθεί το κενό

Λιγότεροι... φόροι, περισσότερα μέτρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Μειώνονται οι… φόροι το 2018. Όχι, δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά θα υιοθετηθούν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές. Το αντίθετο: ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα είναι γεμάτος από νέα μέτρα. Αυτό που μειώνεται –και θα φανεί τη Δευτέρα οπότε κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή- είναι ο στόχος για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων αφού πλέον το οικονομικό επιτελείο αποδέχεται ότι οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις του 2017 –και κατά συνέπεια του 2018- δεν «βγαίνουν».

Η «τρύπα» που έχει ανοίξει στον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων –και η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ στο 8μηνο- εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες επηρεάζοντας και την πρόβλεψη για τα φορολογικά έσοδα του 2018 από τον συγκεκριμένο κωδικό. Η καινούργια πρόβλεψη για την απόδοση της άμεσης φορολογίας –η οποία θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που υπάρχει στο μνημόνιο ακόμη και κατά ένα δις. ευρώ- θα επιφέρει αλλαγές σε ολόκληρο το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο και φυσικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η «τρύπα» θα καλυφθεί από τη διόρθωση προς τα πάνω άλλων κωδικών και κυρίως από την βελτίωση των προβλέψεων για την οικονομική απόδοση του ΕΦΚΑ.

Για το 2018, το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε ότι από την άμεση φορολογία θα εισπραχθούν συνολικά περίπου 21,5 δις. ευρώ περίπου όσα και το 2017. Η επίδοση του 2017 δύσκολα θα ξεπεράσει τα 20,5-20,6 δις. ευρώ οπότε αντίστοιχα αναμένεται να είναι μειωμένη και η πρόβλεψη για το 2018. Η αλλαγή στο προσχέδιο, συνιστά ομολογία αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής υπερφορολόγησης των υψηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τα εισοδήματα του 2016, έφτασαν να φορολογούνται –και για τους μισθωτούς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες- με συντελεστές ακόμη και άνω του 54% (σ.σ αυτό προκύπτει αν προστεθεί η επιβάρυνση από τον υψηλότερο συντελεστή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον αντίστοιχο συντελεστή της εισφοράς αλληλεγγύης). Το προφανές κίνητρο για απόκρυψη κερδών, είχε ως αποτέλεσμα τα δηλωθέντα εισοδήματα να περιοριστούν κατά 2 δις. ευρώ στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 και πλέον το υπουργείο Οικονομικών να καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερες αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα και για τις εισπράξεις κατά τη χθεσινή κρίσιμη ημέρα κατά την οποία συνέπεσε για πρώτη φορά φέτος να εισπραχθεί ταυτόχρονα και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, το 2017, είναι και με τη βούλα πλέον άλλο ένα έτος κατά το οποίο η κυβέρνηση αυξάνει συντελεστές (σ.σ νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση προκαταβολής αλλά εισπράττει λιγότερους φόρους). Για το 2018, ναι μεν μειώνεται η εισπρακτική απόδοση αλλά τα νέα μέτρα θα επιβληθούν και πάλι προφανώς με αμφίβολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Θα βγει κερδισμένο το υπουργείο Οικονομικών από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες; Θα βγάλει έσοδα αν επιβάλλει αυτή τη στιγμή τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων; Θα αποδώσει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν (σ.σ ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάργηση έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο περί τα 65 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση). Με το φάντασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ να πλανάται ήδη πάνω από τα κεφάλια μας, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ήδη τα νέα μέτρα του 2018 χωρίς όμως να μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά για την εισπρακτική τους απόδοση.

  1. Περίπου 189 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των φορολογικών απαλλαγών που έχουν απομείνει σε ισχύ. Οι δύο βασικότερες, είναι η έκπτωση 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου αλλά και οι ιατρικές δαπάνες. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση, θα οδηγήσει σε μείωση των καθαρών αποδοχών όλων των μισθωτών και των συνταξιούχων με αποδοχές άνω των 8636 ευρώ ετησίως.
  1. Μεγάλη μείωση προγραμματίζεται και στο κονδύλι των κοινωνικών παροχών το οποίο περιλαμβάνει τη δαπάνη για τις συντάξεις, τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το ΕΚΑΣ.
  1. Ίσος το βαρύτερο μέτρο του 2018 το οποίο θα αποτυπωθεί και πάλι στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, θα είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017 θα αναγνωριστούν το 2018 ως επαγγελματική δαπάνη αλλά δεν θα αφαιρούνται από το ποσό που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ