Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι στο στόχαστρο των δανειστών

Γιατί θέλουν οι δανειστές να καταργήσουν το επίδομα των 500 ευρώ - Ποιοι θα ευνοηθούν

Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι στο στόχαστρο των δανειστών

Την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα ανασύρουν από το συρτάρι οι δανειστές –ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- και προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με κεντρικό αίτημα να «κουρευτούν» τα επιδόματα των τρίτεκνων και των πολύτεκνων.

Οι δανειστές θέλουν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τους πολύτεκνους, να διατεθούν για την αύξηση του επιδόματος τέκνων που εισπράττουν οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, ειδικά αυτές που δηλώνουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Στην πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει υιοθετηθεί πλήρως από το ΔΝΤ, περιλαμβάνεται και η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων αλλά όσοι θα παραμείνουν εντός των εισοδηματικών ορίων, θα εισπράττουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με σήμερα. Για την κυβέρνηση, αυτό αποτελεί άλλον έναν «πονοκέφαλο» στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης καθώς τίθεται αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα:

  1. Να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών –οι οποίοι αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα πιεστικοί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα- και να ανοίξουν άλλο ένα κοινωνικό μέτωπο με εξαιρετικά ευαίσθητα χαρακτηριστικά. Μπορεί οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι να αποτελούν μόλις το 4% των νοικοκυριών στην Ελλάδα (σ.σ στις 100 οικογένειες με παιδιά οι 88 έχουν ένα ή δύο παιδιά και μόλις οι 12 έχουν τρία ή τέσσερα) ωστόσο, το να μειωθεί ένα επίδομα παιδιών σε μια χώρα η οποία πλήττεται από τον υπογεννητικότητα θα προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα. Με δεδομένη και την πρόθεση της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει «εχθρούς» όχι μόνο στις τάξεις των τριτέκνων και των πολυτέκνων αλλά και στις τάξεις των οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά που θα βρεθούν εκτός λόγω φορολογικής δήλωσης. Οι απώλειες δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητες καθώς το προς κατάργηση επίδομα των τριτέκνων και των πολυτέκνων ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά παιδί ενώ για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά που θα χάσουν το επίδομα, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 320 ευρώ ετησίως.
  1. Να επιμείνει στην προστασία των πολυτέκνων και των τριτέκνων αλλά να μπει στη διαδικασία αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διατήρησή τους. Το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο καθώς εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές, έχουν προετοιμάσει τέσσερα σενάρια αλλαγών στα οικογενειακά επιδόματα προκειμένου να μετατοπίσουν αυτά τα 250 εκατ. ευρώ από τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους αλλά και τους γονείς με ένα ή δύο παιδιά και υψηλά εισοδήματα, προς τις οικογένειες με τις μικρότερες φορολογικές δηλώσεις. Τα σενάρια αυτά έχουν ως εξής:

  1. Το επίδομα τέκνων να διαμορφωθεί στα 50 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, στα 60 ευρώ τον μήνα για το δεύτερο παιδί, στα 80 ευρώ τον μήνα για το τρίτο παιδί και στα 90 ευρώ για το 4ο και καθένα από τα επόμενα. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει 40 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα και 500 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί για όσους έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα μέλη. Το πρώτο αυτό σενάριο είναι και δημοσιονομικά ουδέτερο καθώς το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 629 εκατ. ευρώ από περίπου 620 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.
  1. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει να δοθούν 60 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 90 ευρώ για το 3ο και καθένα από τα επόμενα. Ο δημοσιονομικός λογαριασμός με βάση αυτό το δεύτερο σενάριο ανεβαίνει στα 670 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι προκύπτει και ένα κενό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ.
  1. Το 3ο σενάριο προβλέπει τη διάθεση ποσού 70 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί ανεξαρτήτως αριθμού με το δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης πρότασης να διαμορφώνεται στα 677 εκατ. ευρώ (σ.σ προκύπτει κενό 60 εκατ. ευρώ). Υπάρχει και ένα 4ο σενάριο με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος το οποίο κατεβάζει το επίδομα στα 60 ευρώ και πάλι ανεξάρτητα από τον αριθμό των τέκνων. Ο λογαριασμός πέφτει στα 582 εκατ. ευρώ δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από σήμερα.

Η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα των δανειστών οι οποίοι εκτιμούν ότι με την αναμόρφωση των επιδομάτων θα μειωθούν τα ποσοστά της φτώχειας στις οικογένειες με παιδιά. Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, παραδέχτηκε, μιλώντας για το θέμα, ότι οι δανειστές θα κατέβουν στο τραπέζι με τις προτάσεις που προαναφέρθηκαν και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να βρει πόρους ώστε να μην προκαλέσει μείωση εισοδήματος σε κανέναν οικογενειάρχη. Μένει να φανεί το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ