Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα» των αυτοαπασχολούμενων;

Στο στόχαστρο των δανειστών η τρύπα στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων

Ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα» των αυτοαπασχολούμενων;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες την έκαναν τη… δουλειά τους. Εμφάνισαν μειωμένα έσοδα τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με το 2016 στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και απέκρουσαν την φοροεπιδρομή. Αυτή όμως η στρατηγική δεν πέρασε απαρατήρητη από τους δανειστές οι οποίοι θα προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για την γ’ αξιολόγηση και θα θέσουν… θέμα. Το μεγάλο παζάρι ξεκινάει. Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;

Η απόδοση των άμεσων φόρων και ειδικά του φόρου εισοδήματος αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» κατά τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της 3ηςαξιολόγησης. Η κατακόρυφη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά τη διάρκεια του 2016 κατά περίπου 2 δις. ευρώ– σε μια χρονιά μάλιστα που η ΕΛΣΤΑΤ δεν κατέγραψε ύφεση που να δικαιολογεί την πτώση- έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στους δανειστές. Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, αναμένεται να καταγραφεί απόκλιση άνω των 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (σ.σ ήδη στο 8μηνο η απόκλιση προσέγγισε τα 400 εκατ. ευρώ). Για το 2017, η απόκλιση αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα δεδομένου ότι η υστέρηση καλύπτεται από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού και ειδικά από την υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ λόγω αύξησης εισφορών των μισθωτών.Για το 2018 όμως εγείρονται ήδη πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποια θα είναι η δημοσιονομική απόδοση. Ούτως ή άλλως, για το 2018 αναμενόταν να υπάρξει συγκράτηση των εισπράξεων λόγω προκαταβολής. Τα φορολογικά έσοδα του 2017 είναι ενισχυμένα καθώς εκτός από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών επιβλήθηκε και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100% έναντι 75% το 2016. Έτσι, το 2018, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι το δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών θα συνεχίσει να μειώνεται, το υπουργείο Οικονομικών θα βεβαιώσει πολύ λιγότερα έσοδα σε σχέση με το 2017 ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα προκύψουν και επιστροφές φόρων.

Θα κάνει κάτι το υπουργείο Οικονομικών; Θα παρέμβει στο καθεστώς φορολόγησης και υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει την κατρακύλα των δηλωθέντων εισοδημάτων; Θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα από τους δανειστές; Αυτό θα είναι ένα από τα ανοικτά μέτωπα της 3ης αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ