Αρχίζει το «ματς» της 3ης αξιολόγησης: Οι ελπίδες, οι παγίδες, το χρονοδιάγραμμα

Υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας, στο Eurogroup της Παρασκευής ξανά το «θέμα Ελλάδα»

Αρχίζει το «ματς» της 3ης αξιολόγησης: Οι ελπίδες, οι παγίδες, το χρονοδιάγραμμα

Και τώρα… τρέχουμε. Ο πρωθυπουργός έδωσε από τη Θεσσαλονίκη τον τόνο: δεν θέλει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης για να μην επηρεαστεί το «αναπτυξιακό momentum». Αυτό όμως στην πράξη σημαίνει ότι όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πρέπει να πατήσουν… γκάζι. Πότε θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες με τις πραγματικές; Πότε θα γίνουν οι προσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ; Τι θα γίνει με το άνοιγμα των επαγγελμάτων και την αξιολόγηση στο δημόσιο; Οι προετοιμασίες μπαίνουν στην τελική ευθεία, υπό τον φόβο ότι οι δανειστές θα βάλουν νέα θέματα στο τραπέζι.

Στην άμεση σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου με την 3ηαξιολόγηση να κυριαρχεί στην ατζέντα, προχωρά ο πρωθυπουργός όπως έκανε χθες γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη. Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει τον τόνο ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό». Ο πρωθυπουργός επέλεξε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς στέλνοντας μήνυμα προς τους θεσμούς –και ειδικά προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ότι χρειάζεται για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι περιμένει ανάλογη να είναι η στάση και της άλλης πλευράς. Και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα, το χρονοδιάγραμμα για το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και το πότε θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση τουEurogroupτην Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα μετά τοEurogroupτου Οκτωβρίου και τις γερμανικές εκλογές ενώ θα έχει προηγηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση τουEuroworkinggroupστην οποία το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να παρουσιάσει τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προκειμένου να αποδεσμεύσει και την 2ηυποδόση των 800 εκατ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.

Ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει εντολή στους υπουργούς της κυβέρνησης να προωθήσουν άμεσα όλα τα ανοικτά ζητήματα που συνδέονται με τα 95 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για έναν πρώτο έλεγχο «προόδου» μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων όπως έχει συμφωνηθεί κατά την υπογραφεί του αναθεωρημένου 3ουμνημονίου (σ.σ το κείμενο που αναθεωρήθηκε μετά το κλείσιμο της 3ηςαξιολόγησης) προέβλεπε τα εξής:

  1. Την υλοποίηση 28 ενεργειών μέσα στον Ιούνιο μεταξύ των οποίων τα κλειστά επαγγέλματα αλλά και η προσαρμογή των τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ώστε να κλείσει η «τρύπα» στα οικονομικά της ΔΕΗ.
  2. Την υλοποίηση 18 δράσεων μέσα στον Ιούλιο. Η σχετική λίστα περιελάμβανε τη λειτουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 3ηςεργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αλλά και το κλείσιμο εκκρεμοτήτων που αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
  3. Τέσσερις δράσεις περιελάμβανε ο κατάλογος του Αυγούστου μεταξύ των οποίων η κινητικότητα στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.
  4. 16 προαπαιτούμενα θα έπρεπε να κλείσουν κανονικά μέσα στον Σεπτέμβριο ενώ υπάρχουν και έξι υποχρεώσεις για τον Οκτώβριο. Σε αυτές περιλαμβάνεται και αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται μόνο υπάρχει θετική ψήφος από το 50% (συν 1) των μελών του εκάστοτε σωματείου εργαζομένων. Αυτή η διάταξη, δεν συμπεριελήφθη στον νόμο για τα εργασιακά που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και θα έρθει με άλλο ένα πολυνομοσχέδιο συμμόρφωσης.
  5. Ο Νοέμβριος, τέλος, έχει 9 προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.

Το θέμα της Ελλάδας, είναι δεύτερο στην ατζέντα τουEurogroupτην προσεχή Παρασκευή ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών (της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα ενημερώσουν τοEurogroupσχετικά με τις προόδους που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αλλά και για τα σχέδια σχετικά με την επικείμενη 3ηαξιολόγηση του προγράμματος». Το ζητούμενο, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα είναι να «κλειδώσει» ο τελικός κατάλογος των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου η 3ηαξιολόγηση να θεωρηθεί περαιωμένη αλλά και να συμφωνηθεί ότι η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι το ζητούμενο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η ελληνική πλευρά, δεν φαίνεται να φοβάται αυτά καθ’ αυτά τα προαπαιτούμενα που πρέπει να προχωρήσουν αλλά και το ενδεχόμενο να τεθούν νέα ζητήματα από την πλευρά των δανειστών και κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έκανε σχετικές «εκπλήξεις» τόσο στο πλαίσιο της 1ηςαξιολόγησης (με την επιμονή να ψηφιστεί ο δημοσιονομικός κόφτης) όσο και στο πλαίσιο της 2ηςαξιολόγησης με το θέμα των νέων μέτρων για την περίοδο 2019-2020. Σε αυτή τη φάση, ο κίνδυνος να μετακινηθούν τα γκολποστ –τη φράση χρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη τύπου- πηγάζει από δύο πλευρές:

  1. Το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγείρει θέμα δημοσιονομικού κενού κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 και να απαιτήσει είτε την επιβολή νέων μέτρων, είτε την πρόωρη εφαρμογή της συμφωνηθείσας μείωσης των συντάξεων ή της περικοπής της έκπτωσης φόρου (σ.σ μέτρα που κανονικά θα πρέπει να υλοποιηθούν το 2019 και το 2020 αντίστοιχα). Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οπότε αναμένεται η άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα, θα υπάρχουν νεώτερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (σ.σ τα στοιχεία του Αυγούστου ανακοινώνονται την Πέμπτη και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου) που θα ενισχύουν την ελληνική θέση ότι ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 μπορεί να επιτευχθεί.
  2. Το ενδεχόμενο και πάλι το ΔΝΤ να εγείρει θέμα νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών κάτι που θα προκαλέσει καθυστερήσεις καθώς είναι ήδη διατυπωμένη η αντίθετη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο γεγονός ότι και οι δύο πιθανές εστίες καθυστερήσεων αφορούν στο ΔΝΤ, οφείλεται και η χθεσινή απάντηση του πρωθυπουργού ο οποίος κάλεσε το Ταμείο να αποφασίσει για το ποια στάση θα τηρήσει ενόψει της επικείμενης 3ηςαξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το αν τελικώς θα υπάρξει επίσκεψη Λαγκάρντ στην Αθήνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές.

Από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων, η κυβέρνηση αναμένεται να πιεστεί από τους δανειστές για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, για την προσαρμογή του τιμολογίου υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που αφορούν στην απελευθέρωση επαγγελμάτων ειδικά των μηχανικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το αν οι δανειστές καλύφθηκαν με τις νομοτεχνικές προσαρμογές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά πριν από την ψήφισή του ή αν θα ζητήσουν πρόσθετες αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ