Στο 0,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Αγώνας για να επιτευχθούν οι στόχοι

Στο 0,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας


Άνοδο 0,5% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια παρουσίασε η ελληνική οικονομία το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία αφορούν εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους έξι μήνες του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους.

 

Η τελική κατανάλωση σημείωσε άνοδο κατά 1,2%. Οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 9,5% και οι εισαγωγές σημειώνουν άνοδο κατά 3,1%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κινήθηκε αρνητικά κατά 17,1%

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ του α' τριμήνου 2017 είχε αυξηθεί 0,4% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Το ελληνικό πρόγραμμα είχε στηριχθεί σε παραδοχή ανάπτυξης 2,5% για το σύνολο του 2017. Αυτός ο στόχος αναθεωρήθηκε στο 2,1% από την ΕΕ, ενώ με βάση τα νέα στοιχεία διαφαίνεται πως θα κινηθεί στην περιοχή του 1,7% για το σύνολο του έτους.

Η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο γ' τρίμηνο του έτους, που είναι συνήθως καλύτερο λόγω του τουριστικού κύματος, καθώς στο δ' τρίμηνο, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις «γονατίζουν» τα νοικοκυριά και την οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ