Η βαριά και ασήκωτη ατζέντα του Σεπτεμβρίου

Ένα προς ένα τα κρίσιμα και καθοριστικά "ραντεβού" του πρώτου φθινοπωρινού μήνα

Η βαριά και ασήκωτη ατζέντα του Σεπτεμβρίου

Με VIP επισκέψεις -κάτι που σημαίνει και κλειστούς δρόμους στην Αθήνα- όπως αυτές του Μακρόν, της Λαγκάρντ και του Ιταλού πρωθυπουργού, με δύο Euroworking Group και ένα Eurogroup, με δύσκολους εισπρακτικούς στόχους αλλά και το "φάντασμα" των γερμανικών εκλογών θα κυλήσει ο Σεπτέμβριος ο οποίος αναμένεται καθοριστικός. Τα κρίσιμα προγραμματισμένα ραντεβού είναι 11 και έχουν ως εξής: 

  • 4 Σεπτεμβρίου: Euroworking Group

Στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών μετά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, θα πρέπει να καταγραφεί η πρόοδος σχετικά με την προώθηση των προαπαιτούμενων που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει μέσα στον καλοκαίρι. Πρόκειται για περίπου 46 προαπαιτούμενα από τα συνολικά 66 της 3ης αξιολόγησης. Μάλιστα, αρκετά από αυτά αναμένεται να «περάσουν» από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ως τμήμα του νομοσχεδίου που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας (π.χ αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων κλπ). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, θα πρέπει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τις εξελίξεις στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 3 του ΟΟΣΑ, για τα κλειστά επαγγέλματα, τις αποκρατικοποιήσεις τον μηχανισμό claw back του ΕΟΠΥΥ, την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να προχωρήσει στην διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κλπ. Κρίσιμο «κεφάλαιο» στο Euroworking Group θα είναι η πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου καθώς από αυτή θα κριθεί το πότε θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης.

  • 7-8 Σεπτεμβρίου: Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική καθώς λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να φτιάξει τις συμμαχίες της ενόψει της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους η οποία θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά το κλείσιμο της γερμανικής κάλπης και λόγω των πιέσεων που αναμένονται από την πλευρά του ΔΝΤ. Εκτός από την πολιτική σημασία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και σε οικονομικό επίπεδο καθώς το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται ότι θα συνοδεύεται από εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μπουν οι βάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.

  • 9-10 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού έχει ήδη ξεκινήσει ενώ εκτιμάται ότι πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα υπάρξουν συζητήσεις και με τους δανειστές προκειμένου οι εξαγγελίες που θα ακουστούν να μην αιφνιδιάσουν το κουαρτέτο ενόψει και της έναρξης των διαβουλεύσεων για την 3η αξιολόγηση. Τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί η αποστολή των σημειωμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου από όλα τα υπουργεία αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η φετινή ομιλία θα έχει περισσότερο «πολιτικό χαρακτήρα» (σ.σ με έμφαση στην προοπτική εξόδου από τα μνημόνια, διευθέτησης του χρέους, επιστροφής στην ανάπτυξη κλπ) πανελλαδικές

  • 14 Σεπτεμβρίου: Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας

Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ στο περιθώριο αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του.

  • 15 Σεπτεμβρίου: Eurogroup στο Ταλίν

Η ατζέντα για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αλλά το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να μπει και πάλι στην ατζέντα. Το πρώτο ζητούμενο είναι να αποφασιστεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ενώ το δεύτερο ζητούμενο είναι να συνταχθεί ο «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.

  • 21 Σεπτεμβρίου: Περιφερειακό Συνέδριο Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 3ο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο (προηγήθηκε τον Ιούλιο αυτό στη Στερεά Ελλάδα) αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός.

  • 24 Σεπτεμβρίου: Γερμανικές εκλογές

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αλλά και ο χρόνος συγκρότησης της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι το γεγονός που περιμένει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι υπόλοιποι θεσμοί προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα καθορίσει και το μέλλον του προγράμματος που έχει καταρχήν εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος –ανεξάρτητα αν πρακτικά τα όποια μέτρα θα διευθετηθούν μετά το τέλος του 3ου μνημονίου- το πρόγραμμα με το ΔΝΤ θα μείνει στα χαρτιά

  • 29 Σεπτεμβρίου: πιθανή επίσκεψη Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα.

Η ημερομηνία έλευσης της επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη αν και σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ύστερα και από τη σχετική πρόσκληση που έχει απευθύνει στην κυρία Λαγκάρντ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κατά την επίσκεψη της κυρίας Λαγκάρντ θα αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό η στάση που σκοπεύει να τηρήσει από εδώ και στο εξής το Ταμείο ενόψει και της έναρξης της 3ης αξιολόγησης. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το κατά πόσο το ΔΝΤ θα επιμείνει και στο θέμα της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

  • 29 Σεπτεμβρίου: Πληρωμή ΕΝΦΙΑ και 1ης δόσης φόρου εισοδήματος

Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού καθώς για πρώτη φορά θα κριθεί η δυνατότητα των φορολογουμένων να πληρώνουν ταυτόχρονα φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προσεγγίσουν τα 6 δις. ευρώ ενώ αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις σε μεγάλο βαθμό θα εξασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 στο επίπεδο του 2%.

  • Τέλος Σεπτεμβρίου: οριστικοποίηση προσχεδίου προϋπολογισμού 2018

Ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι ο καθοριστικότερος των τελευταίων ετών καθώς για πρώτη φορά θα κριθεί η δυνατότητα παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5%. Η προετοιμασία του προσχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς να φέρνει και αύξηση των εσόδων από φόρους αλλά και μείωση των δαπανών καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διευρυνθεί κατά τουλάχιστον τρια δις. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο φετινό.

  • Ευρωραβική διάσκεψη

Μέσα στον Σεπτέμβριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλος και η ευρωαραβική διάσκεψη στην Αθήνα. Δίδεται ιδιαίτερη σημασία καθώς στη διάσκεψη που διοργανώνεται από ιδιωτικούς φορείς, θα δώσουν το παρόν, αξιωματούχοι, επιχειρηματίες αλλά και εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων από τον αραβικό κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ