«Πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να εκδώσει κάποιο ομόλογο»

«Όλα θα εξαρτηθούν από το επιτόκιο που είναι διατιθεμένη η χώρα να πληρώσει στους ξένους επενδυτές» δηλώνει στο «MP» ο Νώντας Νικολαϊδης, Vice President - Senior Credit Officer του οίκου Moodys

«Πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να εκδώσει κάποιο ομόλογο»

Την ίδια στιγμή και λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο Moodys, ο Νώντας Νικολαϊδης, Vice President - Senior Credit Officer του οίκου υποστηρίζει με δηλώσεις του στο moneypro ότι θα είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να εκδώσει κάποιο ομόλογο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της έκδοσης και ασφαλώς από το επιτόκιο, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές τον Ιούλιο και μπορεί να εκδώσει τριετές ομόλογο;"

Η πρόσφατη μας αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σίγουρα θα υποβοηθήσει στην προσπάθεια της να εξέλθει στις διεθνές αγορές, παρόλο που αυτή η διαβάθμιση παραμένει στο πολύ χαμηλό επίπεδο του Caa2 με θετική προοπτική. Σύμφωνα με την σχετική μας έκθεση για το αξιόχρεο της Ελλάδας, περαιτέρω αναβάθμιση μπορεί να προκύψει αν υπάρχει σαφείς απόδειξη ότι η οικονομία επανήλθε σε σταθερή και αρκετά ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Αυτό συνδέεται με τη σταθερή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στον τραπεζικό τομέα και ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να εκδώσει κάποιο ομόλογο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Όλα θα εξαρτηθούν από το τίμημα/επιτόκιο που είναι διατιθεμένη η χώρα να πληρώσει στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι σίγουρα θα απαιτήσουν υψηλές αποδόσεις σε σχέση με το ρίσκο που θα πάρουν. Πιθανή δε ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτό τον τομέα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το Ελληνικά ομόλογα.

"Ποιες είναι οι αλλαγές που θα φέρει η αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού αξιόχρεου και πως αντανακλάται αυτό στις αγορές;"

Οποιαδήποτε θετική αξιολόγηση της Ελλάδας στο μέλλον, πολύ πιθανόν να έχει και θετικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, αφού υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των δύο. Καλύτερες προοπτικές στην οικονομία θα οδηγήσουν και σε καλύτερα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα στον τραπεζικό τομέα, με πιθανή βελτίωση στην κερδοφορία καθώς και στις χρηματοδοτικές συνθήκες και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους. Η μείωση των κόκκινων δανείων βάση των στόχων που έχουν τεθεί είναι η πιο μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες, με πιο ορατά αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα να αναμένονται μέσα στο 2018-19. Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν σε θετική κερδοφορία το 2017-18, υποβοηθούμενες και από τις καλύτερες προοπτικές στην οικονομία με πιθανή μείωση του δείκτη ανεργίας και σταθεροποίηση στις τιμές των ακινήτων.

Τα νέα εργαλεία που νομοθετήθηκαν πρόσφατα, όπως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και οι εξωδικαστικοί διακανονισμοί, θα βοηθήσουν στην μείωση των κόκκινων δανείων. Παρατηρούμε όμως ότι δεν έχουν γίνει ακόμη σημαντικές πωλήσεις δανείων στην Ελλάδα, που να δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί μία λειτουργική δευτερογενείς αγορά κόκκινων δανείων. Αναμένουμε ότι το σημαντικότερο κομμάτι της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα επιτευχθεί από τις αναδιαρθρώσεις και διαγραφές μέσα στο 2018-19.

Επίσης πιστεύουμε ότι το ρευστό που παραμένει εντός της χώρας αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος, που υπολογίζεται γύρω στα €10 δισεκατομμύρια, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει πλήρως πίσω στις τράπεζες μεσοπρόθεσμα υπό μορφή καταθέσεων. Σίγουρα οι θετικές αξιολογήσεις της χώρας και καλύτερα αποτελέσματα εκ μέρους των τραπεζών θα υποβοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει δεχτεί σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ