«Ψίχουλα» στα ταμεία από τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς

Παρά τους σαρωτικούς ελέγχους από το υπουργείο Οικονομικών

«Ψίχουλα» στα ταμεία από τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς

Μηδαμινά είναι τα χρήματα που έχουν καταφέρει να εισπράξουν μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τους ελέγχους στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι στις τρεις αυτές λίστες ξεκινούν και ολοκληρώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη ανέλεγκτες χιλιάδες υποθέσεις φυσικών προσώπων που έχουν φυγαδεύσει χρήματα στις ελβετικές τράπεζες, καθώς επίσης και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο κοινοβούλιο η αρμόδια για τα φορολογικά έσοδα υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, από τα 2.000 και πλέον ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, επαρκή δεδομένα στοιχεία για να εκδοθεί εντολή ελέγχου υπάρχουν έως σήμερα μόλις για 531 υποθέσεις. Μάλιστα, από αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 219.

Από τους ελέγχους έχουν βεβαιωθεί συνολικά 264 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετων φόρων και προστίμων από τα οποία έχουν εισπραχθεί μόνο 43,4 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς, καθώς από τις διασταυρώσεις προέκυψαν ευρήματα και ξεκίνησε ο έλεγχος σε 242, υποθέσεις από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί μόνο 14 και το δημόσιο έχει εισπράξει μόλις 137.000 ευρώ.

Τέλος από τη λίστα των εμβασμάτων έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε 231 υποθέσεις. Προς το παρόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 415 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 44 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ