Συμφωνία στο Eurogroup για «σπασμένη» δόση 8,5 δις. ευρώ

Μόλις 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι το φθινόπωρο για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου -Πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060

Συμφωνία στο Eurogroup για «σπασμένη» δόση 8,5 δις. ευρώ

Λευκός καπνός βγήκε από τη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς συμφωνήθηκε να υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για τη λήψη μέτρων διευθέτηση του χρέους μετά το 2018 αλλά και η εκταμίευση δόσης  ύψους 8,5 δις. ευρώ.

 

Βέβαια, από τις διευκρινήσεις που έδωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM κατά τη συνέντευξη τύπου, προκύπτει ότι πρακτικά η Ελλάδα θα παραμείνει χωρίς ρευστότητα και ολόκληρο το καλοκαίρι και αυτό διότι τα 8,5 δις. ευρώ θα φτάσουν «σπασμένα» στην Ελλάδα. Στις αρχές Ιουλίου, και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες (σ.σ η εκταμίευση πρέπει να ψηφιστεί από ευρωπαϊκά κοινοβούλια) θα εκταμιευτούν τα 7,7 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 6,9 δις. ευρώ θα αφορούν στο χρέος. Άρα, για την ενίσχυση της ρευστότητας θα απομείνουν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ θα εκταμιευτούν το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε ότι θα εισηγηθεί στο συμβούλιο για ένα ποσό κάτω των 2 δις. δολαρίων το οποίο θα εκταμιευτεί αν υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ