Μεγάλη "μπάζα" εισπράξεων ΦΠΑ από τα νησιά

Μεγάλη "μπάζα" εισπράξεων ΦΠΑ από τα νησιά
Καθώς εντάθηκαν οι έλεγχοι τον Ιούλιο

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν οι εισπράξεις από το ΦΠΑ στα νησιά τον Ιούλιο, μετά τη «βουτιά» του Ιουνίου, καθώς εντάθηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ, ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με τον Ιούνιο.

ΣτηΣαντορίνη,από μείωση 58% τον Ιούνιο, κατέγραψαν αύξηση κοντά στο 83%, ενώ στηΜύκονοαπό υστέρηση 60%, τον Ιούλιο, σημειώθηκε αύξηση στα έσοδα από το ΦΠΑ κατά 45%.

ΣτηΣύροη υπέρβαση έναντι του στόχου έφτασε στο 37%, στηνΠάροτο 35%, στηΝάξοτο 5,5%.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά κύριο λόγο η εικόνα συμμόρφωσης διατηρήθηκε, ενώ σημαντική ήταν η «ένεση» στο ΦΠΑ από άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως ηΡόδος(+ 36%), ηΚέρκυρα(+ 25%), ηΜυτιλήνη(+ 13%).

Μικτή ήταν η εικόνα από τηνΚρήτη,καθώς ενώ το Ηράκλειο (+12%) και τα Χανιά (+ 24,6%) υπερκάλυψαν τους στόχους, ο Άγιος Νικόλαος έμεινε πίσω (- 6%). Προβληματισμό προκαλεί αν μη τι άλλο ότι μια από τις μεγάλες εφορίες, ηΦΑΕ Πειραιάείχε αρνητική απόδοση, αφού τα έσοδα της από ΦΠΑ ήταν 14% χαμηλότερα από το στόχο.

Πάντως, συνολικά το στοίχημα των εσόδων, θα κριθεί από τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του Αυγούστου, τα οποία το πιθανότερο είναινα υπολείπονται του στόχου,καθώς δεν περιλαμβάνεται η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ η οποία, τελικώς, μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του «κόφτη» που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» θα πρέπει φέτος να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ.

Εκτιμάται ότι ο στόχος των εσόδων θα επιτευχθεί με τη «συνδρομή» των φόρων που πρόκειται να επιβληθούν τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότιμετά την επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση και τις ευρυζωνικές συνδέσεις, τη μπύρα, την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που προηγήθηκαν, θα ακολουθήσουν αυξήσεις στη φορολογία με επίκεντρο τακαύσιμα και τον καφέενώ το 2018 έχει ψηφιστεί η επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμάτων.

Αξιολόγηση