Euroworking Group: Δυσκολεύει η συμφωνία για το χρέος

Euroworking Group: Δυσκολεύει η συμφωνία για το χρέος
Μπορεί το απόγευμα τις Πέμπτης να έβγαινε σχεδόν λευκός καπνός στις Βρυξέλλες, αλλά στη συνεδρίαση του Euroworking Group η κατάσταση, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.

Μάλιστα όπως αναφέρει και η Καθημερινή είναι πλέον δύσκολη η συμφωνία έως τις 24 Μαΐου, σε ό,τι αφορά το χρέος. Ο λόγος είναι ότι στο Euroworking Group εκφράστηκαν πολλές αμφιβολίες πολλών κρατών-μελών. Μάλιστα δεν έλειψαν και αυτοί δεν δέχονται ακόμα και μία «λάιτ» εκδοχή της ελάφρυνσης του χρέους.

Η συνεδρίαση πάντως του Euroworking Grou στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί και σήμερα, καθώς πέραν της Ελλάδας, θα πρέπει να συζητηθούν και τα υπόλοιπα θέμα της ατζέντας του Eurogroup.

Κλειδώνουν τα μέτρα

Η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη στο euroworking group από την αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες (ίσως και μέσα στο σαββατοκύριακο ή ως την Τρίτη) το νέο πακέτο έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ μαζί με τον «κόφτη» και τις διατάξεις για όλα τα δάνεια που θα πουληθούν στα ξένα funds, ώστε να έχουν ψηφισθεί πριν την επόμενη Δευτέρα.

Διαφωνίες από το σκληρό μπλοκ και αποστάσεις από το ΔΝΤ

Οι διαφωνίες στο ζήτημα του χρέους όπως φαίνεται προήλθαν από το λεγόμενο «σκληρό μπλοκ» της Ευρωζώνης και χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ κράτησε άκαμπτη θέση αλλά συγχρόνως, σύμφωνα με τις πηγές της Καθημερινής, δεν εκφράστηκε έντονα ούτε πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί την θέση του σθεναρά φάνηκε μάλλον αποστασιοποιημένο.

Με εξαίρεση τη Γαλλία, δεν υπήρξε άλλη χώρα που να ήταν ανοιχτά υπέρ της πρότασης, ενώ οι άλλες χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα, Ιρλανδία και Πορτογαλία (εκτός από την Κύπρο), επίσης δεν ήταν θετικά προσκείμενες.

Όσον αφορά την πρόταση αγοράς από τον ESM μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το στάδιο η πρόταση αυτή συναντά δυσκολίες σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η εκταμίευση της δόσης χρειάζεται την έγκριση πέντε εθνικών κοινοβουλίων και στη συνέχεια, σε διάστημα δύο εβδομάδων το πολύ, δηλαδή εντός του Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εκταμιεύσει τη δόση.

Ντάισελμπλουμ για χρέος: Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα

Ο προέδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για το χρέος, παρά μόνον το κούρεμα. Ο ίδιος έλεγε πως προτείνει «να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αντικαταστήσουμε κάποια ακριβά δάνεια γρηγορότερα και να τα αντικαταστήσουμε με κάποια φθηνά». Πιο δύσκολο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, είναι «πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν στη σωστή πορεία για τις επόμενες δεκαετίες». Δύο ώρες περίπου κράτησε η αρχική συζήτηση για το χρέος, πριν συνεχίσουν σε στενότερο κύκλο μόνο τα μέλη του EWG το καθιερωμένο δείπνο, όπου εκεί τουλάχιστον φαίνεται να υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό για τα επιπλέον μέτρα. Το δείπνο συνεχιζόταν έως και μετά τα μεσάνυχτα.

Να κλείσουν τα μέτρα έως το Eurogroup

Την οριστικοποίηση των μέτρων για περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, έως τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της 24ης Μαΐου, αναμένει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, επιτρέποντας έτσι την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα κύλησαν ομαλά τη Δευτέρα και ο ίδιος ευελπιστεί ότι η Αθήνα θα μπορέσει να οριστικοποιήσει εγκαίρως τα σχέδια για περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι τον επόμενο γύρο συζητήσεων της 24ης Μαΐου.

«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία σε όλα» δήλωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο. Ο ίδιος επιθυμεί να έχουν «ξεσκονιστεί και ολοκληρωθεί» έως το επόμενο Eurogroup οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τον προληπτικό μηχανισμό διόρθωσης δαπανών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για την επανεκκίνησή της, αλλά ταυτόχρονα και έναν οδικό χάρτη για περαιτέρω πιθανή βοήθεια όταν ολοκληρωθεί το πακέτο σε δύο χρόνια, αλλά και σε περίπτωση εκτροχιασμού. «Ο δρόμος που προτείνω για τη συνέχεια αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για την αναδιάταξη του χρέους, να αντικαταστήσουμε ταχύτερα ορισμένα ακριβά δάνεια με φθηνότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σουλτς: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους

"Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή Global Conversation στο Euronews.

Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Σουλτς έδωσε τρεις πολύ σύντομες απαντήσεις. «Καταρχήν, τη Δευτέρα νομίζω ότι βρήκαμε έναν καλό τρόπο για να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα. Δεύτερον, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση του χρέους και είναι η πρώτη φορά που το συζητήσαμε αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διστάζει να το συζητήσει αυτό, ακόμα και η Γερμανία είναι ανοικτή προς συζήτηση. Ανήκω σε ένα κόμμα που είναι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης. Στηρίζουμε απόλυτα μια τέτοια συζήτηση και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει αντιταχθεί σε αυτήν την θέση.

Τρίτον, πρέπει να σταματήσουμε να απαιτούμε συνέχεια περισσότερες θυσίες. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες που απαιτήσαμε από τους Έλληνες άρχισαν τώρα να αποδίδουν καρπούς».
Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος αυτών των μέτρων λιτότητας. Η εξυγίανση του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά εάν δεν έχεις οικονομική ανάπτυξη ή απασχόληση που να αυξάνει το εθνικό εισόδημα, δεν πρόκειται να διορθώσεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ