Σόιμπλε: «Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά»

Σόιμπλε: «Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος «μεγάλη κρίση στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει συνομιλίες με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμευτούν νέα δανειακά κεφάλαια.

«Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

Πηγές είπαν χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση προχωρούν αργά και δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Μαΐου.

Όσον αφορά την πιθανότητα συνάντησης πριν το Eurogroup, συνεργάτες του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δήλωναν άγνοια.

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των κ.κ. Τσακαλώτου και Δραγασάκη με βασικό θέμα τις διαπραγματεύσεις και το Eurogroup της Δευτέρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε Ελλάδα και θεσμούς να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα» κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ