ΔΝΤ για Ελλάδα: Κινδύνους λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

ΔΝΤ για Ελλάδα: Κινδύνους λόγω πολιτικής αβεβαιότητας
Κινδύνους λόγω πολιτικής αβεβαιότητας και αναπροσαρμογές των περσινών δημοσιονομικών στοιχείων "βλέπει" το ΔΝΤ σε Έκθεση του για την Ελλάδα, αποτυπώνοντας έτσι την εικόνα που έχει για τη χώρα εν μέσω της διαπραγμάτευσης.

«Ο εκλογικός κύκλος και το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν την εφαρμογή πολιτικών ή να αποθαρρύνουν την τολμηρή εφαρμογή πολιτικών εντός του 2016 σε αριθμό χωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fiscal Monitor το ΔΝΤ, εντάσσοντας στη σχετική λίστα τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελλάδα, λέγοντας έτσι αυτό που αποφεύγουν να πουν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή ότι υπάρχουν κίνδυνοι στο νέο ελληνικό πρόγραμμα λόγω πολιτικής αβεβαιότητας. Η θέση αυτή του Ταμείου έρχεται, μάλιστα, σε μια συγκυρία όπου η Αθήνα επιλέγει να σηκώσει τους τόνους, καταθέτοντας νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς να έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, στέλνοντας μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει, διαβουλεύεται αλλά είναι κυρίαρχη.

Βολές και για τον Προϋπολογισμό του 2015

Το... φαρμάκι του ΔΝΤ στάζει και πάνω από τα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2015, καθώς σε πείσμα των ελληνικών εκτιμήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2%- που μένει να επικυρωθεί από τις πρώτες προβλέψεις της Eurostat- οι τεχνοκράτες του Ταμείου επιμένουν ότι ο περσινός Προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6%, τονίζοντας ότι αναμένονται αναπροσαρμογές των στοιχείων σε δεδουλευμένη βάση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο στηρίζει αυτές τις προβλέψεις σε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν υποχρεώσεις του Δημοσίου για πληρωμές σε τρίτους, οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό.

Όσον αφορά, δε, στις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, απλώς δεν υπάρχουν, καθώς όπως σημειώνεται στην Έκθεση, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα συνοδεύουν ένα νέο πιθανό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Ταμείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ