Κατρούγκαλος: Παράλογες και εκτός συμφωνίας οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Κατρούγκαλος: Παράλογες και εκτός συμφωνίας οι απαιτήσεις του ΔΝΤ
Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταβολής του εφάπαξ, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε παράλογες και εκτός της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού τις απαιτήσεις που προβάλλει το ΔΝΤ.

Ο υπ. Εργασίας απέδωσε την καθυστέρηση της καταβολής τού εφάπαξ (εκκρεμεί από το 2013) στον μαθηματικό τύπο που είχαν ορίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χαρακτηρίζοντάς τον λανθασμένο και πρακτικά ανεφάρμοστο.

«Για να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσο δεν ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έχουμε καθυστέρηση», σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν στα χέρια τους το σχέδιο για το ασφαλιστικό από τις 4 Ιανουαρίου και απέδωσε τις ευθύνες για την καθυστέρηση κυρίως στο ΔΝΤ.

«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ψήφιση του ασφαλιστικού. Οφείλεται κυρίως στο ΔΝΤ και στις παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Ο Μάρτης δεν μπορεί να φύγει χωρίς να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο»

Επίσης, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν και παραμένει σκληρή αλλά -όπως τόνισε- θα μπορούσε να είχε καταλήξει εδώ και καιρό αν δεν ήταν αυτή τη στάση του ΔΝΤ.

«Ο Μάρτης δεν μπορεί να φύγει χωρίς να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο», διαβεβαίωσε το κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι συμμερίζονται τη βούληση της Αθήνας να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχωρήσει και δεχτεί την περικοπή των κύριων συντάξεων ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί απαιτήσεις που δεν απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου.

«Εμείς θα μείνουμε σταθεροί σ΄ αυτό το θέμα, η νέα μείωση των συντάξεων δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, θα έχει ένα σημαντικό υφεσιακό αποτέλεσμα στο σύνολο της οικονομικής ζωής» είπε το κυβερνητικό στέλεχος.

Εξάλλου, ο ίδιος σχολίασε αναφορές ότι η σκληρή στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα έχει καμφθεί εξαιτίας και της πίεσης που δέχεται η χώρα από το προσφυγικό, σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.

Ο υπουργός είπε ότι η αξιολόγηση και το προσφυγικό είναι μεν δύο ζητήματα διακριτά, αλλά -όπως τόνισε- δεν μπορεί να μη λάβει κανείς υπόψη πόσο μεγάλη δυσκολία έχει η χώρα στο να αντιμετωπίσει αυτές τις προσφυγικές ροές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ