ΔΝΤ: Έχει σχεδιαστεί συνάντηση Τσίπρα -Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα

ΔΝΤ: Έχει σχεδιαστεί συνάντηση Τσίπρα -Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα
Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την αποστολή στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Τζ. Ραις εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αλλά επιβεβαίωσε ότι έχει σχεδιαστεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κρ. Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός.

Εχουμε δηλώσει πως επιπρόσθετα σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης χρειάζεται μείωση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους. Η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει αυτούς τους δυο όρους, επανέλαβε.

Οπως είπε έχουμε λάβει τις προτάσεις της Αθήνας στο ασφαλιστικό. Τις εξετάζουμε και ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Θα το συζητήσουμε κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ασφαλιστικό αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο. Χρειάζονται μεταβιβάσεις ύψους 10% του ΑΕΠ από τον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί.

Η Ελλάδα ζήτησε τη συμμετοχή του Ταμείου απάντησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ερώτηση γιατί επιμένει στη συμμετοχή παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Αθήνα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν το επιθυμούν. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι παραγωγικές, είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τον Π. Τομσεν και αν είχε συναντήσεις με υπουργούς Οικονομικών (παράλληλα με τις κινήσεις Τσακαλώτου) αρκέστηκε να πει ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τα ταξίδια του και ότι είναι λογικό ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος να έχει συναντήσεις με υπουργούς.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, τόνισε, όχι μόνο με τεχνική βοήθεια αλλά και με χρηματοδότηση αν καλυφθούν οι δυο όροι (ισχυρό πρόγραμμα, ρύθμιση χρέους), ξεκαθάρισε. Στόχος μας είναι η χώρα να γυρίσει πίσω σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το εάν έχει κάποιο μήνυμα να στείλει στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αρνούνται να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις αρκέστηκε να πει ότι δεν έχει κανένα μήνυμα να στείλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ