Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της επόμενης "μάχης" με τους δανειστές

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της επόμενης "μάχης" με τους δανειστές
Σχέδιο επίσπευσης των αλλαγών που πρέπει να προωθηθούν προκειμένου να κλείσει η 1η αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και να ανοίξει ο δρόμος για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, καταστρώνει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε το ασφαλιστικό να κλείσει οριστικά μέσα στον Ιανουάριο αλλά και η ταχύτερη εκπόνηση του νέου Κανονισμού για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ώστε να ψηφιστεί πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να εκταμιευτούν περίπου 5,7 δις. ευρώ από τον ESM αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης έχει «κλειδώσει» και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:
1. Το σύνολο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την επιβολή των μέτρων που υπολείπονται για να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ ήτοι κατά 1,8 δις. ευρώ περίπου. Η πρόταση με την οποία αναμένεται να κατέβει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση αναμένεται ότι θα προβλέπει τελικώς τη σύσταση τριών ταμείων (ένα υπερ-Ταμείο υπό το ΙΚΑ στο οποίο θα ενταχθούν ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ, ένα δεύτερο ταμείο που θα είναι ο ΟΓΑ και ένα 3ο που θα είναι το ΝΑΤ) αλλά και τη διατήρηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων υπό τη μορφή όμως πόρων του ασφαλιστικού συστήματος και όχι της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας ξεχωριστά. Επίσης, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κάλυψη των μέτρων χωρίς να απαιτείται περικοπή των κύριων συντάξεων.

2. Την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το μεσοπρόθεσμο θα αντιμετωπιστεί και το όποιο «άνοιγμα» παρατηρηθεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016. Όπως σημείωνε και χθες η «Ν» ανάλογα με την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο του 2015, θα προκύψει το αν θα απαιτηθεί και πρόσθετο πακέτο μέτρο για να επιτευχθούν οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 με κυριότερο την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 0,5%. Το βασικότερο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειτές στο πλαίσιο κατάρτησης του νέου μεσοπρόθεσμου, είναι ο προσδιορισμός μέτρων συνολικού ύψους 1,7 δις. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 εντός των προσδιορισμένων στόχων (σ.σ για το 2017 πρέπει να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και για το 2018 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ). Αυτό το πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου, θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή ο κύριος όγκος (1,2 δις. ευρώ) θα πρέπει να αφορά σε μέτρα που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2017.

3. Την ψήφιση από τη Βουλή του κανονισμού για το άνοιγμα της αγοράς όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων. Εκτός από την πώληση των επιχειρηματικών δανείων αλλά και των στεγαστικών που δεν αφορούν στην απόκτηση κύριας κατοικίας μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει –σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδας- να αποσαφηνιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους θα πωλούνται σε ιδιωτικά κεφάλαια τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στη διαπραγμάτευση θα μπουν και τα κόκκινα δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας ωστόσο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα «προστατέψει» από τη διαδικασία της μεταβίβασης.

Εκτός πρώτης αξιολόγησης –προς ικανοποίηση της κυβέρνησης- φαίνεται να μένει το φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα περάσουν εμβόλιμα τρεις βασικές διατάξεις για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016: η αύξηση του φόρου για τους αγρότες, για τα ενοίκια και η αύξηση του φόρου εισοδήματος προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα 150 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.

To 1 δις ευρώ που εισέπραξε η Ελλάδα μετά τη σχετική απόφαση του ESM ήταν προγραμματισμένο να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από τον περασμένο Οκτώβριο. Έχουν απομείνει προς είσπραξη –για να κλείσει ο προγραμματισμός που είχε γίνει τον Αύγουστο για το 2015- 5,7 δις. ευρώ τα οποία ήταν κανονισμένο να καταβληθούν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτό το ποσό, προγραμματίζεται τώρα να δοθεί με την ολοκλήρωση της 1ηςαξιολόγησης. Αυτά τα 5,7 δις. ευρώ θα διατεθούν ως εξής:

1. Ένα δις. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου

2. 1,6 δις. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους (οι εκκρεκότητες στις αρχές του 2016 αφορούν κυρίως σε δόσεις που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ)

3. 1,9 δις. ευρώ θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ