«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπό-δόσης του ενός δισ. ευρώ έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η θετική απόφαση θεωρούνταν δεδομένη, μετά την εκπλήρωση και των 48 προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς, αλλά και τη θετική εισήγηση της Κομισιόν.

Ουσιαστικά, όπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση του ESM, τα χρήματα δίνονται για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις Δεκεμβρίου (ή όπου το δημόσιο αντιμετωπίζει πρόβλημα) χωρίς να περιμένει τις εισπράξεις φόρων στο τέλος του μηνός, να καλύψει πληρωμές του δημοσίου χρέους, αλλά και για να ξεκολήσουν άμεσα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ που έχουν καθυστερήσει πολύ.

Και αυτό σημαίνει ότι όσοι περίμεναν ότι θα αρχίσει η πληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, όπως αρχικά σχεδιαζόταν από τον Αύγουστο, θα πρέπει να περιμένουν πλέον το 2016, διοχετεύοντας εκεί τη «ρευστότητα» που έχει ήδη εξοικονομήσει το κράτος για να πληρώνει μόνον μισθούς και συντάξεις, αφήνοντας απλήρωτα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του σε φορολογούμενους και προμηθευτές.

Άλλωστε υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επίσκεψη των ελεγκτών, υπήρξαν μεγάλες γκρίνιες και πιέσεις για να προχωρήσουν τα έργα για τους μεγάλους οδικούς άξονες και οι συμβάσεις ενσωματώθηκαν στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε ως κατεπείγον νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Η επίσημη ανακοίνωση

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM σήμερα ενέκρινε την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτή η εκταμίευση, η οποία ακολουθεί την ολοκλήρωση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, θα χρησιμοποιηθεί από αυτήν για την κάλυψη του χρέους, για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού αλλά και τη συγχρηματοδότηση προγραμμάτων τα οποία χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Klaus Regling τόνισε: «Με την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τομέων και είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικά παραδείγματα αποτελούν τα μέτρα που λήφθηκαν για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον ενεργειακό κλάδο, μέσω της οποίας θα υποχωρήσουν οι τιμές, αλλά και ο νέος νόμος που βοηθά τις τράπεζες να χειριστούν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα assets, γεγονός που θα απελευθερώσει τη ρευστότητα και θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα.

Ελπίζω ότι η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας θα συνεχιστεί, ούτως ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος υπό τον ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο η επιτυχής αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για περαιτέρω ανακούφιση του ελληνικού χρέους, όπως έχει τονιστεί και από το Eurogroup».

Το ένα δισ. ευρώ αποτελεί την τρίτη και τελική εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης των 16 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε στις 15 Αυγούστου 2015. O ESM έχει, επίσης, εκταμιεύσει 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Μετά και τη σημερινή εκταμίευση η συνολική στήριξη προς την Ελλάδα από τον ESM φθάνει στα 21,4 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 25% του αρχικού προγράμματος, η αξία του οποίου φθάνει στα 86 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε από τη διοίκηση του ESM στις 19 Αυγούστου 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ