Σήμερα η δόση του 1 δισ. από τον ESM

Σήμερα η δόση του 1 δισ. από τον ESM
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις από τον ESM προς την Ελλάδα, έπειτα από το χθεσινή περιπέτεια, με τους δανειστές να απειλούν με «πάγωμα» της δόσης, εάν δεν αποσύρονταν το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.


Χθες το Euroworking Group ενέκρινε σε τηλεδιάσκεψη την εκταμίευση των χρημάτων, ωστόσο οι δανειστές εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τη «μονομερή ενέργεια» της κυβέρνησης να εισάγει το παράλληλο πρόγραμμα στη Βουλή.

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του επίμαχου νομοσχεδίου, άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση. Στην πορεία προς το… 1 δις κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν καθώς, πέραν του «παράλληλου προγράμματος» αξιωματούχοι των Βρυξελλών εντόπισαν κάποια τεχνικά ζητήματα τα οποία καλείται η Ελλάδα να επιλύσει το αργότερο έως σήμερα.

«Η Ελλάδα έχει προθεσμία έως αύριο Παρασκευή να ολοκληρώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν, όπως για παράδειγμα η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των σχετικών αποφάσεων. Αυτά πρέπει να γίνουν εντός 24 ωρών, ώστε έως την Παρασκευή το βράδυ ο ESM να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ», ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι από χθες πηγή της E.E. στο Reutersανέφερε«Εγκρίθηκε υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα όπως η δημοσίευση αποφάσεων στην εφημερίδα της κυβερνήσεως» σημείωσε η πηγή. «Αυτό θα γίνει ως την Παρασκευή, οπότε το συμβούλιο του ESM μπορεί να κάνει την εκταμίευση Παρασκευή βράδυ ή Δευτέρα πρωί» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ