Επαφές θεσμών με τον Αλεξιάδη για τα φορολογικά μέτρα

Επαφές θεσμών με τον Αλεξιάδη για τα φορολογικά μέτρα
Με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχουν επαφές οι εκπρόσωποι των θεσμών σήμερα, στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγμάτευσης για την β' δόση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ.ευρώ.

Στις 4 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και στις 8:30 το βράδυ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τα ζητήματα που θα μπούν στο στόχαστρο των δανειστών στην συνάντηση με το οοικονομικό επιτελείο είναι η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η λήψη μέτρων για την τόνωση των εσόδων, μέσω υιοθέτησης μέτρων, ακόμη και νομοθεσίας αν κριθεί αναγκαίο, για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την υιοθέτησης μέτρων, ακόμη και σύστασης ειδικής επιτροπής, για την καταπολέμηση κάθε είδους απάτης που συνδέεται με τη μη απόδοση ΦΠΑ.

Τον οδικό χάρτη των αλλαγών στην φορολογία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κος Τρύφων Αλεξιάδης στην Ημερίδα του ΟΕΕ το Σαββάτο που μας πέρασε.Ο κος Αλεξιάδης ανέφερε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει από αυτή ή την άλλη εβδομάδα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στην συνέχεια θα έρθει το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο, το οποίο θα νομοθετηθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Ο υπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του περιουσιολογίου, το οποίο δεν θα αποτελέσει βάση για νέα φορολογία.

Ταυτόχρονα με το περιουσιολόγιο θα νομοθετηθούν και οι όποιος μικροαλλαγές στην φορολογία του 2015, οι οποίες δεν θα μικρές έτσι ώστε να δώσουν την δυνατότητα στην φορολογική διοίκηση να θέσει σε παραγωγική λειτουργία τις εφαρμογές των φορολογικών δηλώσεων μέσα στον Φεβρουάριο, και μετά την λήξη να ξεκινήσει ο νέος ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να μοιραστούν οι φορολογικές υποχρεώσεις σωστά μέσα στο 2016, και να μην μαζεύονται όλες στο τέλος του χρόνου.

Στο 2016 θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και φυσικών αλλά και νομικών προσώπων, έτσι ώστε η φορολογία να γίνει πιο δίκαιη και αναλογική. Παράλληλα με όλα αυτά θα έχουμε το νέο νομοσχέδιο για το ζήτημα της λαθρεμπορίας καπνού, το οποίο θα υιοθετήσει ευρωπαϊκά πρότυπα για την καταπολέμηση του.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι εκτός των βασικών νομοσχεδίων, μέσα στο 2016 θα γίνουν μια σειρά από επιπλέον δράσεις που σκοπό έχουν να καλυτερεύσουν την ζωή του πολίτη όπως η νέα δομή της ΓΓΔΕ, η ψηφιακή εφορία, η επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση φορολογικών διαδικασιών, και τέλος με την λειτουργία των νέων εμπορικών αξιών οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις αντικειμενικές.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κος Αλεξιάδης πρόσθεσε ότι για την υλοποίηση των ανωτέρω χρειάζονται εργαλεία δουλειάς. Ένα από αυτά είναι και η δημιουργία ενός μόνιμου φορέα διαλόγου. Όπως επισήμανε σχετικά ο υπουργός «Δεν μπορεί το υπ.Οικονομικών να συνεχίσει να νομοθετεί με την ίδια λογική που λειτουργούσε μέχρι τώρα. Πρέπει να υπάρχει ένας φορέας διαλόγου που να μπορεί να γίνεται άνετα θεσμοθετημένα, τεκμηριωμένα ο διάλογος η ανάλυση, ένα συμβούλιο φορολογικής πολιτικής το οποίο να λειτουργήσει έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται αποτελεσματικός διάλογος.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ