Patrick O' Donnell: «Ο Ντράγκι υποσχέθηκε πολλά και έκανε λίγα»

Patrick O' Donnell: «Ο Ντράγκι υποσχέθηκε πολλά και έκανε λίγα»
Το ευρώ που ανέβηκε και τα ομόλογα που έπεσαν δείχνουν πως traders και επενδυτές περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα κάνει περισσότερα σήμερα.

Όπως ανέφερε ο Patrick O' Donnell, διαχειριστής επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management, «ο Ντράγκι υποσχέθηκε πολλά και έκανε λίγα. Όλοι περίμεναν πως θα ήταν ο λευκός ιππότης της Ευρώπης για ακόμη μία φορά, αλλά εκείνος δεν το έκανε».

«Τα σημερινά μέτρα ισοδυναμούν με ''μπαλώματα''. Μπορεί να βοηθήσουν λίγο την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα σηματοδοτώντας υπερβολική ρευστότητα και άρα χαλαρωτική νομισματική πολιτική για ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε

Όπως τόνισε ο O'Donnell, «αν η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περισσότερα προληπτικά μέτρα, τότε είναι ακόμη πιο σημαντικό οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να προχωρήσουν με την αναμόρφωση των οικονομιών τους. Η οικονομία της Ευρώπης βασίζεται στο εμπόριο και η παγκόσμια προοπτική γι' αυτό δεν είναι καλή. Σήμερα τα μέτρα κερδίζουν χρόνο για λογαριασμό των Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά δεν είναι πανάκεια. Δυστυχώς πολύ λίγοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν το στομάχι ώστε να παλέψουν για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι χώρες τους».

«Τελικά η ΕΚΤ ήταν απογοητευτική», επεσήμανε και ο Marc Chandler της BBH, ενώ υποστήριξε πως «αυτό δεν το βλέπουμε συχνά στη θητεία του Ντράγκι (...) Καθώς έγινε σαφές πως η ΕΚΤ απλώς θα προχωρούσε σε μικρότερη από το αναμενόμενο μείωση του επιτοκίου και παράταση του προγράμματος για τουλάχιστον έξι μήνες, τα shorts κινήθηκαν σαν να σημείωναν μικρή έξοδο, ανεβάζοντας το ευρώ σχεδόν στο 1,09 δολάριο.»

«Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την περίληψη τοπικών ομολόγων, αλλά η πραγματική απογοήτευση ήταν το ότι δεν αύξησε το μέγεθος των μηνιαίων αγορών της (...) Συγκριτικά με τις προσδοκίες της αγοράς και με το τι περικόπηκε, η ΕΚΤ σύσφιξε την πολιτική. Παρακίνησε μια απότομη υποχώρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και ένα σημαντικό περιορισμό στο διετές διαφορικό επιτόκιο που διευρυνόταν με την άνοδο του δολαρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ