Σουλτς: Προσφυγικό και πρόγραμμα στήριξης είναι δύο διακριτά θέματα

Σουλτς: Προσφυγικό και πρόγραμμα στήριξης είναι δύο διακριτά θέματα
Προσφυγικό και πρόγραμμα στήριξης είναι δύο διακριτά θέματα ξεκαθαρίζει προς την Αθήνα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Σταύρο Σαμουηλίδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αναφερόμενος στη δήλωση του ότι θα παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των εταίρων και της ελληνικής κυβέρνησης για τη χαλάρωση του προγράμματος βοήθειας, ο κ. Σουλτς διευκρίνισε ότι δεν κατάλαβε σε τι αναφερόταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ότι τα δύο θέματα είναι ανεξάρτητα.

Αναφορικά με την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση του προγράμματος -που αποτελεί αίτημα του πρωθυπουργού από τα μέσα Αυγούστου- ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές ώς το τέλος του έτους.

«Όχι» σε γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου

Για τον φράχτη του Έβρου απάντησε ότι διαφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να γκρεμιστεί, επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη των τουρκικών αρχών να ελέγξουν τα κύματα των μεταναστών που περνούν στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής συμφώνησε στο γεγονός ότι σε μια χώρα που αυτη τη στιγμή δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.500 πρόσφυγες, η συμφωνία για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων είναι ανέφικτη. Όπως επισήμανε, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης θα πρέπει να λειτουργήσει πολύ πιο εντατικά για την περίπτωση της χώρας μας.

Ερωτηθείς δε για τους πρόσφατους πόρους των 5,9 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, ο Μάρτιν Σουλτς συμφώνησε ουσιαστικά πως είναι «σταγόνα στον ωκεανό», λέγοντας πως «η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει την Ελλάδα στο κάθε της βήμα».

Ο κ. Σουλτς διαφώνησε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία προ ημερών προειδοποίησε για κίνδυνο ένοπλων συγκρούσεων στα Βαλκάνια λόγω της προσφυγικής κρίσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή ιδιαίτερα για κάποιες χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ