Που διαφωνούμε και που συμφωνούμε με τους δανειστές για την προστασία της α' κατοικίας

Που διαφωνούμε και που συμφωνούμε με τους δανειστές για την προστασία της α' κατοικίας
Χωρίς συμφωνία για την προστασία της πρώτη κατοικίας από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού ολοκληρώθηκε πριν τις 4 το μεσημέρι η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως επισήμανε αρμόδια κυβερνητική πηγή, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έχει εντοπιστεί πρόοδος σε ένα-δύο ζητήματα που συνδέονται με το θέμα της κύριας κατοικίας, ωστόσο μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στο νόμο.

Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να είναι διαλλακτική σε δύο ζητήματα.

Πρώτον στο να ελεγχθεί κατά πόσο έχει γίνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Κατσέλη από δανειολήπτες που κανονικά δεν θα έπρεπε (δεδομένου ότι ο νόμος φτιάχτηκε για πρόσωπα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όχι για όλους), ενώ ανοιχτή είναι η ελληνική πλευρά και όσο αφορά τη διάρκεια που θα έχει ο νόμος για την προστασία της α' κατοικίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου

Ολοκληρώσαμε σήμερα με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι;

- Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα - δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

Δημοσιογράφος: Τι πρόβλημα υπάρχει με το θέμα του ν. Κατσέλη;

- Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα [στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή] και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο –σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση…

- Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά…

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα;

- Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει.

Δημοσιογράφος: Για την άλλη εβδομάδα είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης ή όχι;

- Δεν το ξέρω.

Δημοσιογράφος: Για τον ΦΠΑ τα βρήκατε;

- Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.

Αξιολόγηση