«Βόμβα» ESM: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια

«Βόμβα» ESM: Πιθανή αύξηση των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια
Σε μια αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κρίστοφερ Φράνκελ, σύμφωνα με την οποία ο ESM θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμένει για πάντα στο ίδιο χαμηλό επίπεδο ενώ σημείωσε ότι «αυτό που ξέρουμε είναι ότι το σημερινό επιτόκιο δεν είναι ίδιο με αυτό που θα έχουμε αύριο, πόσω μάλλον με αυτό που θα έχουμε σε πέντε ή 10 χρόνια από τώρα».

Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωοπος με ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στη δεύτερη θητεία του τονίζει το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι το τρέχον επιτόκιο αποπληρωμής του δανείου των 86 δισ. ευρώ ανέρχεται στο 1%. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως χαμηλό επιτόκιο, καθώς σε πρόσφατη δημοπρασία 30ετών ομολόγων του ESM, το επιτόκιο δανεισμού ανήλθε στο 1,785%. Επομένως, ο Μηχανισμός δανείζει την Ελλάδα, με χαμηλότερο επιτόκιο από ότι δανείζεται ο ίδιος.

«Από τη μία ημέρα στην άλλη, το επιτόκιο μπορεί να αλλάξει» εξήγησε, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι αλλαγές θα εξαρτηθούν από την έκδοση των ομολόγων του ESM. Αυτή τη στιγμή το κόστος δανεισμού κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που αποκλιμακώνει τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων.

Φυσικά, καταλήγει ο Φράνκελ, το επιτόκιο μπορεί να αναθεωρηθεί και προς τα κάτω, κάτι το οποίο ενδεχομένως να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά στο μέλλον, μπορεί να διαγράψει ανοδική πορεία.

Αξιολόγηση