Παρέμβαση του Χουντή στη διαμάχη ΔΝΤ- Ευρωζώνης για το χρέος

Παρέμβαση του Χουντή στη διαμάχη ΔΝΤ- Ευρωζώνης για το χρέος
Στη διαμάχη ΔΝΤ και θεσμών της ΕΕ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, παρεμβαίνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, ο οποίος ζητά να ξεκαθαρίσουν άμεσα οι ακολουθητέες διαδικασίες για την εκτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «η επιδείνωση της βιωσιμότητάς του δεν μπορεί να συμπιεσθεί στην "εξυπηρέτησή" του σε 15% του ΑΕΠ ετησίως».

Με σχετικό του ερώτημα, ο κ. Χουντής επικαλείται τις δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι «η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δημιουργεί την ανάγκη για ελάφρυνσή του, σε εύρος που υπερβαίνει αυτό που προτάθηκε από τον ESM» και πρόσθεσε ότι «αν η Ευρώπη προτιμά να αποφύγει το κούρεμα, θα πρέπει να δώσει μία πολύ δραματική παράταση της περιόδου χάριτος του συνόλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας».

Αντίθετα, συνεχίζει ο κ. Χουντής, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, «προέταξε την έννοια της "εξυπηρετησιμότητας" αντί της "βιωσιμότητας"» δηλώνοντας ότι «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε 15% του ΑΕΠ ανά έτος».

Καταλήγοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τη διαδικασία εκτίμησης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους αλλά και για το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ