Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη πρέπει να θωρακιστεί από τις κρίσεις

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη πρέπει να θωρακιστεί από τις κρίσεις
Την άποψη ότι έχει κάνει πολλά βήματα από την κορύφωση  της οικονομικής κρίσης που ανέτρεψε τα δεδομένα πιρν από τρία χρόνια ωστόσο έχει αρκετό δρόμο ακόμη για να "θωρακιστεί από τις κρίσεις”, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στο CNBC, τόνισε ότι"χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Εχει ασκηθεί έντονη κριτική για το πώς λειτουργεί το ευρώ και η νομισματική ένωση και από τότε που ξεκίνησε, την έχουμε ενισχύσει και νομίζω ότι εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση".

Οπως είπεστην παρούσα φάση αυτό που προέχει στην ευρωζώνη είναι η σταθερότητα και η διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών, την σημασία των οποίων κατέδειξε η μεταβλητότητα που επικράτησε το καλοκαίρι στην Ελλάδα πριν την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

"Η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλες της χώρες της ευρωζώνης εκτός από μια, ενισχύεται και γίνεται πιο ευρεία. Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα συγκυρία για να θωρακιστούμε περισσότερο απέναντι στις κρίσεις", δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ από την Λίμα, όπου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

"Για να το κάνουμε, πρέπει να διευρύνουμε και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, να δημιουργήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών για να διασπείρουμε τον τρόπο που έρχεται η χρηματοδότηση στις οικονομίες μας και πρέπει να προωθήσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί", υπογράμμισε.

Για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη, "θα πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να ανοίξουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσει κανείς μια νέα επιχείρηση και να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Εάν ασχοληθούμε με όλα αυτά τα μικρά, δομικά θέματα στην οικονομία μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες", σημείωσε.

Αξιολόγηση