Πρόσθετη βοήθεια για το προσφυγικό προτείνει η Κομισιόν

Πρόσθετη βοήθεια για το προσφυγικό προτείνει η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την αποδέσμευση πρόσθετης βοήθειας ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ροή των προσφύγων, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι πρόσθετοι αυτοί πόροι αυξάνουν σε 9,2 δισ. ευρώ για δύο χρόνια τα χρήματα που έχει αποδεσμεύσει η ΕΕ, διευκρίνισε η Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Εντομεταξύ όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Κομισιόν,η Τουρκία θα ενισχυθεί με 1 δισ. ευρώ προκειμένου να να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Σύριων προσφύγων, ενώ στη Σερβία θα δοθούν 17 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που φυσικά δεν ειπώθηκε ανοιχτά είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει ότι έτσι ίσως να πάψουν να έρχονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Guardian ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η απόφαση για τη μετεγκατάσταση που πάρθηκε χθες, είναι μια ιστορική και αυθεντική έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν είναι όμως το τέλος αυτής της ιστορίας, διευκρίνισε. Είναι απλώς μια αρχή για περαιτέρω τολμηρά και αποφασιστικα βήματα από την Ένωση και όλα της τα μέλη.

Η επαναδραστηριοποίηση των Μονάδων Άμεσης Επέμβασης (border intervention teams) στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης αλλά και σε χώρες που πιθανόν έχουν ανάγκη θεωρείται πλέον δεδομένη.

Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε επίσης την χαλάρωση του συστήματος παροχής αδειών εργασίας στο εσωτερικό της Ένωσης.


ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αξιολόγηση