Η Κομισιόν υποστηρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Η Κομισιόν υποστηρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
Διερευνητικές επαφές με την υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Structural Reform Support Service), Maarten Verwey, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα, με στόχο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.


Πρόκειται για τη νέα ομάδα δράσης που τελεί υπό τον Ολλανδό πρώην ΥΠΟΙΚ και σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν Maarten Verwey, καθώς το "team" του Horst Reichenbach είναι παρελθόν από την 1η Ιουλίου όταν έληξαν οι συμβάσεις του.

Η νέα γενική διεύθυνση της Επιτροπής θα παρέχει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, των μεταρρυθμίσεων που περιέχει και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα ειδικός όρος στην συμφωνία τη; 14ης Ιουλίου αλλά και στο 3ο μνημόνιο για επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, με βάση τουλάχιστο τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν θα είναι ειδική ομάδα για την Ελλάδα. Έχει δομηθεί από την 1η Ιουλίου ώστε να παρέχει βοήθεια σε κάθε κράτος – μέλος που θα το ζητήσει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "σκοπός των συνομιλιών αυτών είναι να επιτευχθεί μια ταχεία συμφωνία μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης" ,αναφέρει ο κ. Καρβούνης και τονίζει ότι "η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην υλοποίηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της".

Υπενθυμίζει δε, ότι "η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο για να παρέχει ειδική τεχνική βοήθεια σε όλα τα Κράτη Μέλη, κατόπιν αιτήματος, προκειμένου να εφαρμόσουν σημαντικές διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη".

Ο κ. Καρβούνης επισημαίνει επίσης την "καίρια συμβολή της έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εδραίωση αποτελεσματικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και την κατοχύρωση ενός σύγχρονου κράτους προς όφελος του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας".

Καταλήγοντας τονίζει ότι "η υπηρεσία αυτή θα συνδράμει επίσης τα κράτη-μέλη στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση και χρήση των κονδυλιών της ΕΕ., ένας τομέας όπου στο παρελθόν, η τεχνική βοήθεια προς τα κράτη-μέλη είχε θετικά αποτελέσματα".

Αξιολόγηση