ΠΣΕ: Οι τέσσερις άξονες για την ανάκαμψη της οικονομίας

ΠΣΕ: Οι τέσσερις άξονες για την ανάκαμψη της οικονομίας
Συγχαρητήριες επιστολές προς την πρωθυπουργό, Κυρία Βασιλική Θάνου και στα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συναινέσεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που υπερβαίνουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και να επανέλθει η κανονικότητα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως τόνισε η Πρόεδρος της ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη "πέρα του ισχυρού συμβολισμού με την ανάδειξη της πρώτης γυναίκας Πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας και την ανάθεση θέσεων υψηλής υπηρεσιακής ευθύνης σε προσωπικότητες ευρείας πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής, με γνώσεις και εμπειρίες ανάλογες των θέσεων που έχουν αναλάβει, η σύνθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, υπογραμμίζει την ανάγκη συνθέσεων και συναινέσεων στο πολιτικό σκηνικό για την επιβεβλημένη άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, σε όρους πραγματικής οικονομίας".

Η κυρία Σακελλαρίδη συμπλήρωσε επίσης ότι "αναμφίβολα, η πραγματική οικονομία της Ελλάδας και η ίδια η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες. Η διαδρομή από την αβεβαιότητα της κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος ως την αστάθεια των capital controls, επέφερε σημαντικές απώλειες και βάρη σε πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Μία ενδεχόμενη επιστροφή σε συνθήκες ύφεσης για το ΑΕΠ, η χειροτέρευση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος, οι προσδοκίες περαιτέρω μείωσης της παραγωγής και νέας αύξησης των ποσοστών αποεπένδυσης, σε ακόμη πιο τραγικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας, λόγω και των κεφαλαιακών ελέγχων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, για την πραγματική οικονομίας και τις ελληνικές επιχειρήσεις".

"Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ, "ενόψει και των επικείμενων εκλογών, θα πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα από όλα οι εντός των συνόρων υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις σε ορισμένους κοινά αποδεκτούς και αυτονόητους άξονες Εθνικής Στρατηγικής, όπως:

  • Η ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης της παραγωγικής μηχανής της χώρας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, με επίκεντρο την ανάδειξη και απόκτηση κρίσιμου μεγέθους στην παραγωγή των εγχώριων προϊόντων και παράλληλα με υποκατάσταση εισαγωγών.
  • Η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα επενδυτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, Αναπτυξιακή βοήθεια από την ΕΕ, κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων).
  • Η κεφαλαιώδους σημασίας ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων και η περαιτέρω ενίσχυση εμπορικών δεσμών με κρίσιμες αγορές-στόχους.
  • Η συνέχεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, ως Βασική προϋπόθεση εδραίωσης σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικού προς εγχώριες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις"," καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΣΕ.
Αξιολόγηση