Τι συζητήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση κυβέρνησης - θεσμών

Τι συζητήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση κυβέρνησης - θεσμών
Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους τέσσερις επικεφαλείς του κουαρτέτου. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς στην Ελλάδα.

Η τετράδα των Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκολέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) έδωσαν μια «πρόγευση» των διαθέσεών τους στους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, στο τετ α τετ γνωριμίας που είχαν στο Χίλτον,ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζικαι νέα θέματα που προέκυψαν μέσα από τις διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, τα νέα ζητήματα που εξετάστηκαν, στην εφ' όλης της ύλης συζήτηση, ήταν:

- Πρώτον, ποιοι μπορεί να είναι είναι οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2015 έως 2017, ώστε να φτάσουμε τελικά στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί

- Δεύτερον, ποιες είναι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα.

- Τρίτον, πώς θα λειτουργήσει το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει το νέο ταμείο, ώστε να βοηθήσει και στο χρέος και στην ανάπτυξη της χώρας.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, παράγοντες δήλωσαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν χθες τις εργασίες τους, με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.

Εντομεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ηνέα απαίτηση των δανειστών είναι να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια, από το 55% που είναι, για φέτος στο 75% και για το 2016 στο 100%.

Παράλληλα ζητούν να αυξηθεί και η έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 τον χρόνο από το 4% στο 6%.

Και ενώ τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές θα πλήξουν τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, έρχεται μείωση του φόρου από το 8% στο 6% για τους μόλις 230 φορολογούμενους που συγκεντρώνουν πλούτο στη χώρα μας με εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ