Ντομπρόφσκις: Διπλή εγγύηση στις χώρες της ΕΕ για το δάνειο - «γέφυρα» της Ελλάδας

Ντομπρόφσκις: Διπλή εγγύηση στις χώρες της ΕΕ για το δάνειο - «γέφυρα» της Ελλάδας
Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών -μελών της Ε.Ε. και τη συμφωνία για το δάνειο - «γέφυρα» ύψους 7,16 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε ότι τα χρήματα θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα, πριν την πληρωμή ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα από τον ESM, υπογράμμισε ότι είναι εφικτό να υπάρχει συμφωνία εντός λίγων εβδομάδων. Σημείωσε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων.

«Το χρέος θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων γιατί είναι κάτι στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ. Επίσης αναγράφεται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο κ. Ντομπρόφσκις.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για διπλή εγγύηση προς τις χώρες της ΕΕ για να καμφθούν οι αντιρρήσεις όσον αφορά στη δανειοδότηση της Αθήνας από το ταμείο EFSM.

«Υπάρχει μία διπλή προστασία» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις 9 χώρες εκτός της Ευρωζώνης, δήλωσε. Εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρα, οι χώρες θα προστατευθούν επίσης, επειδή το δάνειο θα δοθεί «με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν αποπληρωθεί το δάνειο, υπάρχει και η δυνατότητα παρακράτησης από την Ελλάδα μελλοντικών πληρωμών της από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό να ανακτηθεί το δάνειο».

Χώρες της ΕΕ, που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, επειδή το δάνειο - γέφυρα θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στον οποίο μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ