Εγκρίθηκε από τον ESM η χρηματοδότηση-γεφύρα

Εγκρίθηκε από τον ESM η χρηματοδότηση-γεφύρα
Μετά την απόφαση επί της αρχής για τριετή στήριξη της Ελλάδας μέσω του ESM, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών, που εξέδωσε το Eurogroup, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του ESM για την έγκριση της χρηματοδότησης

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την απόφαση να διασφαλίσει στήριξη σταθερότητας στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανειακού προγράμματος. Η απόφαση ακολουθεί την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών που εμπεριείχε την κοινοβουλευτική έγκριση σε κάποια από τα κράτη-μέλη του ESM. Η βάση για την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου ήταν η αξιολόγηση από τους θεσμούς και την πρόταση του Γενικού Διευθυντή του ESM Κλαους Ρέγκλινγκ.

Αυτή η επί της αρχής απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο (MoU) να προχωρήσουν στις λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την οικονομική βοήθεια του ESM. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Διευθυντής θα προετοιμάσει μία πρόταση για τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, το Financial Assistance Facility Agreement (FFA).

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το MoU, το συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση, που θα περιλαμβάνει και εγκρίσεις κοινοβουλίων σε κάποιες χώρες-μέλη, για να εγκριθεί το μνημόνιο και η πρόταση για τη δανειακή σύμβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψει το MoU. Τέλος, το συμβούλιο του ESM θα πρέπει να υιοθετήσει την σύμβαση και να συμφωνήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή ενέκριναν τις μεταρρυθμίσεις με μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή επί της αρχής απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Θέλω να τονίσω ότι χάρη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014, η ανεργία είχε αρχίσει να υποχωρεί και η χώρα είχε επανακτήσει μερικώς την πρόσβαση στις αγορές. Ο ESM έχει δανειοδοτική δυνατότητα ύψους 455 δισ. ευρώ αλλά μόνο ένα μέρος του ποσού θα χρειαστεί. Ο ESM είναι έτοιμος να παράσχει χρηματοοικονομική βοήθεια όταν τα μέλη μας υιοθετούν πλήρως ένα πρόγραμμα του ESM».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ