Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα από τους δανειστές - Το ανακοινωθέν της Συνόδου

Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα από τους δανειστές - Το ανακοινωθέν της Συνόδου
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα υπάρξει οριστική λύση ή χρεοκοπία και συζήτηση για ανθρωπιστική βοήθεια. Στήριξη στις τράπεζες ως την Κυριακή.

Σήμερα κάλεσα όλους τους ηγέτες να βρούμε κοινό έδαφος χωρίς νικητές ή χαμένους, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ. Αν αυτό δεν γίνει τότε θα πρέπει να δούμε το χειρότερο σενάριο. Σε αυτό θα χάσουν όλοι και περισσότερο οι Ελληνες. Το χειρότερο σενάριο έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεν μίλησα ποτέ για τελεσίγραφα αλλά τώρα θα το πω: λήγει αυτή την εβδομάδα.

Η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το «μαύρο σενάριο» και γι’ αυτό θα πρέπει να συναντηθούν οι 28 ηγέτες. Ισως θα πρέπει να συζητηθεί και ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη.

Η θέση της Ελλάδας θα αποδυναμώνονταν από το δημοψήφισμα, είπε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Ελπίζω οι Ελληνες φίλοι να φέρουν καλές προτάσεις μέχρι την Παρασκευή στις 08:30 το πρωί. Η Κομισιόν έχει κάνει και τους σχεδιασμούς για Grexit λεπτομερώς είπε αλλά παράλληλα, χτυπώντας το χέρι στο πόντιουμ, είπε ότι αφού δεν ήρθαν προτάσεις τώρα δεν ξέρω πού το πάει η Ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είμαστε 'τρομοκράτες', δεν μου αρέσει αυτή η λέξη, αλλά η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να μας πει τι θέλει είναι η Παρασκευή το πρωί», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το θέμα του χρέους υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι το θέμα θα συζητιόταν τον Οκτώβριο.

Το ανακοινωθέν

1.Συναντηθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε την σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα. Σημειώσαμε ότι οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ότι είναι αναγκαίο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης ως σύνολο.

2. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο αίτημα για πρόγραμμα εντός του πλαισίου που θέτει η Συνθήκη του ESM, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αυστηρών όρων.

3. Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε άμεσα αν είναι δυνατό να εγκαθιδρύσουμε μια βάση για την εύρεση μιας συμφωνίας που θα σέβεται τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και τους κοινούς μας κανόνες.

4. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις της ως την Πέμπτη 9 Ιουλίου (σ.σ. ο Γιούνκερ στην συνέντευξη του είπε την Παρασκευή στις 08:30) το αργότερο για μια περιεκτική και συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα για αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

5. Οι επικεφαλής των κρατών ή κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή στις 12 Ιουλίου.


Μέρκελ: Χρειάζεται πολυετές πρόγραμμα και περισσότερα μέτρα

Το αργότερο την Πέμπτη θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις, για να εξετάσουμε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το αίτημα προς το ESM, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε το ευρώ», υπογράμμισε.

Αμεσα θα κατατεθούν οι προτάσεις της Ελλάδας και το αίτημα για νέο δάνειο. Θα το εξετάσουμε για να δούμε αν είναι επαρκές για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, τόνισε.

Σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας έχει λήξει και πλέον "θέλουμε ένα νέο πρόγραμμα, πολυετές που θα πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό που συζητούσαμε μέχρι τώρα", κάνοντας λόγο για τρίτο πρόγραμμα.

Η κατάσταση έχει χειροτερέψει, θα συναντηθούμε ξανά την Κυριακή σε σύνοδο Κορυφής των 28, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει πιο πριν σύνοδος κορυφής και των χωρών της ευρωζώνης.

«Είχαμε σοβαρή και ξεκάθαρη συζήτηση. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν 18 ακόμη χώρες και οι αποφάσεις για το ευρώ αφορούν 19 χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα και τις ίδιες ευθύνες», τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτές που υπήρχαν στις διαπραγματεύσεις, συν προτάσεις που πρέπει να πηγαίνουν πιο πέρα. Τόνισε ότι δεν χρειάζεται αποτύπωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων αλλά πρέπει να υπάρχουν καθαρά οι κατευθύνσεις για να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι εάν οι ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων είναι ικανοποιητικές και προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα, θα μπορεί να δοθεί και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Επανέλαβε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ισχυρότερα μέτρα για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Συμφωνήσαμε να υπάρξει σύνοδος κορυφής την Κυριακή «επειδή θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», τόνισε.

Επίσης, ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. "Δεν πρόκειται να συμβεί, δεν επιτρέπεται".

Oλάντ: Η ΕΚΤ θα παράσχει την ελάχιστη ρευστότητα ως την Κυριακή

Την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι ακόμα εφικτή εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε πως το Eurogroup θα συναντηθεί το Σάββατο για να εξετάσει τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξασφαλίσει την ελάχιστη απαιτούμενη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες ως την Κυριακή.

O Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία η κατάσταση θα είναι σοβαρή και θα πρέπει να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές.

Ρέντσι: Θα περιμένουμε τις νέες προτάσεις

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ότι οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να ληφθούν την Κυριακή, σε Σύνοδο Κορυφής των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απόψε η απόφαση είναι ότι θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Ρέντσι.

«Αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω να έχει ευτυχές τέλος», υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη και αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς. Υπάρχει το ελληνικό πρόβλημα αλλά για την Ιταλία, το θέμα είναι μια συζήτηση ευρύτερη για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυο θεμάτων –Ελλάδας και προοπτικών Ευρώπης. Το βασικό είναι να υπάρχει προοπτική, υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν βρούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, αν δεν επενδύσουμε σε ένα άλλο όραμα για την Ευρώπη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να λύσουμε το πρώτο πρόβλημα, αλλά το πραγματικό είναι το επόμενο», τόνισε.

Φάιμαν (Αυστρία): Συμφωνία την Κυριακή ή Plan B

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Plan B, δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Ο ίδιος άφησε να φανεί ότι η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην χρειαστεί αν έως τότε έχει υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ